4turf®

 

Rondom het jaar 2000 is er gestart met de plantenveredeling van een nieuwe soort tetraploïd Engels raaigras. Het doel was niet om voederrassen, maar gazon- en sportveldrassen te kweken. Deze volstrekt nieuwe aanpak heeft geleid tot een revolutionaire groep tetraploïde Engels raaigrasrassen onder de naam 4turf®.

4turf® is tetraploïd Engels raaigras (gazon) waarin een dubbel aantal chromosomen in iedere plantencel zitten. Deze natuurlijke wijze van plantenveredeling heeft geleid tot grote voordelen voor onder andere grasvelden, gazon en sportvelden. Onze plantenveredeling is er in geslaagd om sterkere en toch hele fijne rassen te maken in deze nieuwe soort Engels raaigras.

 

De voordelen zijn groot ten opzichte van het normale Engels raaigras:

 

Gezonder gras

Behoudt ook in de zomer zijn frisse opvallende groene kleur. Tevens is het gras minder gevoelig voor ziekten.

 

Sterkere mat

4turf® heeft de beste winterstresstolerantie. Blijft goed op kleur tijdens de gehele winter.

 

Snellere vestiging

4turf® zaad is zwaarder en hierdoor is er meer energie beschikbaar voor een snellere en betere vestiging.

 

Droogte- en zouttoleranter

Vanwege zijn diepe wortels is 4turf veel beter bestand tegen droge periodes. Ook is 4turf® zouttoleranter, waardoor het ideaal past op sportvelden waar besproeid wordt met brak water.

 

Het 4turf® ras Double is een zeer robuust en krachtig groeiend type. De rassen Tetragreen en Fabian hebben ook alle voordelen van een 4turf® ras, maar zijn bovendien net zo fijn als een gewoon diploïd ras.

 

4turf® is opgenomen in meerder mengsels Masterline®, zoals bijvoorbeeld het mengsel ExtraMaster.

 

Lees het artikel van Fieldmanager over 4turf graszaad bij Zodekwekers.