4turf®

Rondom het jaar 2000 startte we de plantenveredeling in een nieuwe soort tetraploid Engels raaigras. Het doel was niet voeder rassen, maar gazon en sportveldrassen te kweken. Deze volstrekt nieuwe aanpak heeft geleid tot een revolutionaire groep tetraploide Engels raaigras rassen onder de naam 4turf®.

4turf® is tetraploid Engels raaigras gazon waarin een dubbel aantal chromosomen in iedere plantencel zitten. Deze natuurlijke wijze van plantenveredeling heeft geleid tot grote voordelen voor grasvelden, gazon en sportvelden. Onze plantenveredeling is er in geslaagd om sterkere en toch hele fijne rassen te maken in deze nieuwe soort Engels raaigras.

 

De voordelen zijn groot ten opzichte van het normale Engels raaigras:

  • De 4turf® rassen, zoals Double, Tetragreen en Fabian, zijn zeer ziekteresistent. Schimmelziekten zoals fusarium en kroonroest hebben veel minder vat 4turf®. Het veld blijft daardoor dichter en mooier.
  • Deze nieuwe soort Engels raaigras 4turf® kan veel beter omgaan met verschillende weer en klimaattypen. De rassen Double, Tetragreen en Fabian zijn veel droogte toleranter, kunnen beter tegen vorst en vertonen onder weersextremen een betere en gezonder kleur.
  • 4turf® heeft iets groter zaaizaad. Hierin zit meer kiemenergie, waardoor de rassen op het gazon, sportveld en grasveld sneller kiemen en eerder de grasmat dicht laten groeien. Deze grotere kiemenergie maakt 4turf® zeer geschikt voor doorzaai.
  •  Ook onder koudere voorjaars en najaarsomstandigheden kiemen de 4turf® rassen eerder en met meer kracht. Het groeiseizoen kan zo verlengt worden zodat er meer mogelijkheid is om de grasmat op een hoog niveau te houden.

Het 4turf® ras Double is een zeer robust en krachtig groeiend type. De rassen Tetragreen en Fabian hebben ook alle voordelen van een 4turf® ras, maar zijn bovendien net zo fijn als een gewoon diploid ras.

 

4turf® is opgenomen in meerder mengsels Masterline®, zoals bijvoorbeeld het mengsel ExtraMaster.

 

Lees het artikel van Fieldmanager over 4turf graszaad bij Zodekwekers.