Luzerne

Eiwitrijk stikstofbindend gewas

Luzerne komt veel voor in gebieden met een gematigd klimaat en kan goed tegen warmte. Het gewas vormt diepe wortels, waardoor luzerne goed groeit op erg droge gronden.

Het is een erg productief vlinderbloemig gewas met een hoge voedingswaarde. In het voorjaar heeft Luzerne een vroege groei en een snel herstellend vermogen na een maaisnede. Luzerne kan gebruikt worden als hooi en is goed te mengen met grassen om daarna in te kuilen. Het is daardoor goed te gebruiken in ruwvoer, wanneer meer eiwit gewenst is. Ook is luzerne, vanwege zijn diepe wortels en stikstofbindend vermogen, goed geschikt als groenbemester.

Voordelen van Luzerne:

  • Hoog eiwitgehalte: Eigen productie eiwitrijk ruwvoer,  minder aankoop van derden nodig (minder kosten).
  • Erg goede standvastigheid: Makkelijk te onderhouden (3-5 jaar).
  • Stikstofbindend gewas: Bindt stikstof uit de lucht via uitgebreid wortelstelsel. Zo kan tot wel 250 kg/ha. stikstof worden opgeslagen in de wortels.
  • Verbeterde voedingsstructuur: Ook goed geschikt voor paarden.
  • Droogtetolerant: Diepe wortels zorgen voor extra voeding in droge periodes.
  • Past goed in bouwplan: Luzerne zorgt voor extra stikstoflevering en verbetert de bodemstructuur.
     

Geen bemesting meer nodig
Luzerne is een stikstofbindend gewas en heeft daarom geen stikstofbemesting nodig. Er kan ca. 250 - 300 kg stikstof/ha uitgespaard worden. In een mengsel met grassen zorgt de luzerne voor 100% bemesting door het binden van stikstof uit de lucht in de bodem. Dit levert directe voeding aan het gras.

Combineer luzerne met gras voor een optimale energie-eiwit ratio
Luzerne is een goede combinatie met voedergrassen. Door gras/luzerne mengsels te zaaien kan er een optimale verhouding van energie en eiwit behaald worden en is het bestand tegen erg droge omstandigheden. De droogtetolerantie van luzerne helpt om de grassen veilig te stellen in de droogste periodes in de zomer.

Behaal tot wel 5% hogere opbrengst op de vervolgteelt
Luzerne past perfect in een bouwplan als roulatie gewas. Het zorgt voor structuurverbetering en verhoogt het stikstof gehalte in de bodem. Vanwege de diepe en sterke beworteling van het gewas, wordt de beluchting en het microbiële leven in de bodem verbetert. Bij een goede luzerneteelt kan de opbrengst van het vervolggewas wel met 5 % verbeterd worden.

Twee nieuwe toprassen!

DLF komt nu met 2 kwalitatief hoogwaardige rassen op de markt.

SALSA

Stabiele prestaties

Het ras Salsa wordt aanbevolen op de Franse lijst voor zowel voedergewassen als voor drogerijen. De moeilijkheid om op deze lijst te komen geeft al aan hoe kwalitatief hoogwaardig dit ras is. Het ras heeft stabiele prestaties, sterke resistentie tegen legering, een hoog eiwitgehalte en een zeer hoge nematoden resistentie.

LUDELIS

Luzerne voor bodems met lagere pH

Ludelis is erg winterhard, heeft een snelle en dichte vestiging met hoge opbrengsten. Ook staat het ras op de Franse lijst voor drogerijen. Daarnaast vestigt LUDELIS zich gemakkelijk, zelfs op bodems met een lagere pH.


 

 

Vraag & Antwoord luzerne

Bekijk hier de 14 meest gestelde vragen over luzerne.