4turf® onmisbaar in de strijd tegen voorjaars- en zomerdroogte

Fieldmanagers, sportveldbeheerders en beheerders van openbaar groen die 4turf® rassen zaaien hebben minder te vrezen van voorjaars- en zomerdroogte. 4turf® wortelt snel en diep, waardoor deze rassen veel beter gewapend zijn tegen voorjaarsdroogte en ook na droogte nog steeds in goede conditie zijn. Wanneer een zomerdroogte daarop volgt, zijn 4turf® grassen beter in staat om groen en speelbaar te blijven gedurende het seizoen – en dat terwijl zij minder onderhoud nodig hebben.

4turf® blijft groen en speelbaar tijdens voorjaars- en zomerdroogte

Het klimaat verandert en sportvelden, golfbanen en parken moeten hierop aangepast worden. Diepwortelende, droogtetolerante grassen zoals 4turf® (tetraploïd Engels raaigras) zijn in staat om voorjaars- en zomerdroogte te overleven. Sterker nog, 4turf® blijft groen en speelbaar terwijl deze grassen minder beregend hoeven te worden tijdens lange periodes van droogte, wanneer beregeningsverboden kunnen worden ingesteld.

Diepwortelende 4turf® voor meer speeluren en minder irrigatie

Nu we zien dat voorjaars- en zomerdroogte steeds vaker voorkomen, en water een steeds schaarsere hulpbron wordt, moeten groenbeheerders op zoek gaan naar nieuwe manieren om gras de hele zomer lang mooi groen te houden. De oplossing hiervoor is om droogtetolerante tetraploïd 4turf®-rassen te zaaien. Het vermogen van 4turf® om droogte te weerstaan haalt de druk weg bij groenbeheerders. Zij krijgen meer speeluren, terwijl ze minder tijd kwijt zijn om hun velden te beregenen en te onderhouden. Kortom 4turf® bespaart tijd én geld.

4turf - Tetraploïde Engels raaigras is droogtetolerant | DLF

Getest op droogtetolerantie

We weten precies hoe 4turf® presteert want we hebben een groot aantal rassen onderzocht in de Deense RadiMax wortelscreeningsfaciliteit. De resultaten laten zien dat tetraploïde raaigrassen beter presteren op het gebied van droogtetolerantie dan diploïde raaigrassen. Door de onderzoeken met RadiMax zagen we hoe diep de 4turf® wortels reiken en hoe groen het gras blijft onder extreem droge omstandigheden.

Het voordeel van 4turf®-rassen is de snelheid waarmee zij in het voorjaar sterke wortels ontwikkelen. In vergelijking met diploïde raaigrassen, groeien wortels van 4turf® sneller en ontwikkelen zij een grotere wortelmassa in de bovenste bodemlaag. Daarnaast heeft 4turf® een hogere bovengrondse droogtetolerantie. Dit zorgt ervoor dat 4turf® de beste optie is om voorjaars- en zomerdroogte te weerstaan.

Wat zijn voorjaars- en zomerdroogtes?

Niet alle droogtes zijn hetzelfde. Voorjaarsdroogtes komen steeds vaker voor in Noord-Europa. Zomerdroogtes zien we normaalgesproken veel in Zuid-Europa, maar ook in Noord-Europa krijgen we hier steeds vaker mee te maken.

  • Voorjaarsdroogte: ondanks het neerslagtekort, blijft er tijdens voorjaarsdroogte nog steeds water beschikbaar in de diepere bodemlagen. Grasrassen die snel lange wortels kunnen ontwikkelen en zich goed vestigen hebben een grote kans om te overleven tijdens voorjaarsdroogte.
  • Zomerdroogte: tijdens zomerdroogte is er zelfs in de diepere bodemlagen geen water meer te vinden. Tegelijkertijd zijn de temperaturen zo hoog dat het gras boven de grond in staat moet zijn uitdroging te weerstaan. Als de plant al een goed wortelstelsel heeft ontwikkeld tijdens het voorjaar, dan zal hij minder snel uitdrogen en heeft een veel grotere kans om ook zomerdroogte te overleven.

Met 4turf® heb je het hele jaar door groen gras

4turf®-rassen zijn duidelijke winnaars wanneer het gaat om droogtetolerantie. Hun vermogen om tijdens het voorjaar snel een grote wortelmassa te ontwikkelen is de beste voorbereiding op voorjaarsdroogte. Later in het seizoen zorgt hun bovengrondse droogtetolerantie in combinatie met hun sterke wortelmassa voor een extreme weerstand tegen zomerdroogte. Onze proefvelden in Frankrijk en Tsjechië hebben laten zien dat na zomerdroogte de tetraploïde 4turf®-velden er veel groener bij liggen dan de velden met diploïde raaigrassen.

DLF - Proefvelden in Frankrijk en Tsjechië laten zien dat na zomerdroogte de tetraploïde 4turf® velden er veel groener bij liggen dan de velden met diploïde raaigrassen.

Droogtetolerant 4turf® heeft een groot aantal mogelijke toepassingen. Op de fairways van golfbanen bijvoorbeeld, waar beregening vaak geen mogelijkheid is, zorgt doorzaaien met 4turf® voor een betere kwaliteit van de zode tijdens de zomer. Dit geldt ook voor sportvelden, parken en siergazons. Overal waar er behoefte is om gras groen en speelbaar te houden tijdens voorjaars- en zomerdroogtes, is 4turf® de oplossing.

Meer weten over 4turf®? Klik hier.

Bekijk voor sportvelden hier ons Masterline sportveldmengsel 4-4-2 Master, dat voor 100% bestaat uit 4turf® rassen.
Bekijk voor golfbanen hier ons Masterline ProMaster Golfmengsel, met 4turf®.
Bekijk voor openbaar groen ons Masterline RecreaMaster ProNitro, met 4turf®.