e
Published
22 .dec.2017

Belang van timing bij oogst en verteerbaarheid van DLF Alfalfa

Optimale timing bij de oogst van luzerne zorgt voor een optimale voerkwaliteit en daardoor voor een meer winstgevende landbouw.

Een algemeen doel van de veredelingsprogramma’s van DLF is de focus op verteerbaarheid. Niet alleen is dit een succesfactor voor de veredeling van grassen, maar ook zeker DLF Alfalfa rassen die nu op de markt zijn en in de toekomst nog gaan komen.


Hoog verteerbaar voer - celwandverteerbaarheid

Bij het produceren van hooi en kuilvoer is de kans groot dat u bekend bent met de betekenis en het belang van hoge celwandverteerbaarheid. Het is een van de belangrijkste sleutelfactoren bij het produceren van hoogwaardig veevoer en een factor die de opname en het gebruik van het voer kan beperken. Het verhogen van de celwandverteerbaarheid zal resulteren in een verhoogd gebruik van het aangeboden voer, wat op zijn beurt resulteert in een toename van melk.


Hoge celwandverteerbaarheid in DLF-verdelingsprogramma’s

Weten wanneer de plant de beste celwandverteerbaarheid heeft is erg belangrijk voor het verkrijgen van het juiste oogsttijdstip en de hoogste kwaliteit.

Vaak worden de standaard laboratoriumtesten gebruikt om de hoogste celwandverteerbaarheid te bepalen. Het is een nauwkeurige methode, maar is vrij arbeidsintensief, waardoor het niet gebruikt kan worden als er op korte termijn een beslissing gemaakt moet worden. Near infrared spectroscopy (NIRS) dat in het veld gedaan wordt, is ook een mogelijkheid. DLF voert ongeveer 400.000 NIRS-scans per jaar uit, die vervolgens tegen het licht gehouden worden met zo’n 4.000 laboratoriumanalyses. DLF gebruikt beide systemen om de kwaliteit van DLF Alfalfa in te schatten. Bij de veredeling wordt veel gebruik gemaakt van deze gegevens, om zo nieuwe rassen te maken die het best verteerbaar zijn..


PEAQ-methode

Er zijn methoden die de hoogte van de celwandverteerbaarheid in het veld kunnen voorspellen. Een voorbeeld hiervan is de in Polen gebruikte PEAQ methode. Hierbij worden de stengels op een oppervlakte van 0,1-0,15 m2 gemaaid. De langste stengel van elk monster wordt gemeten en de meest rijpe stengel krijgt de juiste rijpheidsclassificatie met een 2 voor vegetatief, 3,5 wanneer er ten minste één zichtbare bloemknop is en 5,5 voor ten minste één open bloem. Het model is relatief nauwkeurig maar ook erg tijdrovend.

Door DLF Alfalfa te verbouwen, zult u niet alleen een hoge celwandverteerbaarheid en veel proteïne kunnen oogsten, maar behoeden we u ook voor het doen van veel veldwerk, want de praktijktesten voor de ideale oogst hebben we u bij de veredeling al uit handen genomen.


Meer informatie over DLF Alfalfa

Als u meer wilt weten over DLF Alfalfa en geschikte rassen voor uw klimaat en specifieke omstandigheden, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw lokale leverancier van DLF zaden.

Start vandaag de groei van uw winst!