Brown patch – Voorkomen is beter dan genezen

De beheersing van ziekten en plagen is een steeds grotere uitdaging voor sportveldbeheerders. Aan de ene kant probeer je het gebruik van pesticiden te verminderen, terwijl je tegelijkertijd wilt zorgen voor een aantrekkelijke mat van topkwaliteit. Bovendien wordt het gras in stadions en op trainingsvelden sowieso al extreem uitgedaagd door lastige groeiomstandigheden en een intensieve betreding. Een nog grotere druk op de kwaliteit van de zode, bijvoorbeeld door ziektes, wil je zoveel mogelijk voorkomen.

Door klimaatverandering hebben we vaker te maken met warm en vochtig weer. Hierdoor breidt het geografisch gebied waarin schimmelziektes voorkomen zich uit en neemt de hevigheid van deze ziektes toe. Dit is iets waar sportveldbeheerders in Europa nu tegenaan lopen bij de renovatie en herstelwerkzaamheden van hun velden in de zomer. Tijdens de zomer is er één ziekte, brown patch, die speciale aandacht vraagt om te voorkomen dat je wordt geconfronteerd met (on)herstelbare schade aan je sportveld.

Brown patch is een bladvlekziekte die veroorzaakt wordt door de schimmel Rhizoctonia solani. Deze schimmel kan voorkomen op elke grassoort, maar veroorzaakt vooral grote problemen bij Engels raaigras, struisgras en rietzwenkgras. We hebben voorbeelden gezien waarbij brown patch ernstige schade heeft veroorzaakt bij de renovatie van sportvelden tijdens de zomemaanden. In het slechtste geval kan een heel veld verloren gaan, waardoor er opnieuw gezaaid moet worden en de datum waarop er weer gespeeld kan worden, uitgesteld moet worden.

Helaas wordt brown patch niet meegenomen in de evaluatie van grasrassen op de nationale rassenlijsten. Gelukkig komen er uit andere screeningsonderzoeken wel duidelijke verschillen naar voren wat betreft brown patch tolerantie van de verschillende Engels raaigrasrassen.

Als zaadproducent nemen we deze uitdaging van brown patch zeer serieus en bieden oplossingen voor sportveldbeheerders door hen de meest brown patch tolerante rassen aan te bieden. Op deze manier kun je met een gerust hart je sportveld herstellen of renoveren tijdens de zomermaanden en tegelijkertijd het gebruik van pesticiden verminderen.

Vind hier meer informatie over ons brown patch screeningsonderzoek en onze brown patch tolerante rassen.

Wat is brown patch? - DLFVeredelaar infecteert verschillende rassen met een zeer krachtig schimmelisolaat om de tolerantie tegen brown patch te onderzoeken.