Celwandverteerbaarheid besproken op de DLF Europese Nutrition Symposium 2017

Goed ruwvoer moet niet alleen rijk zijn aan eiwitten en suikers, het moet het goed verteerbaar zijn. De combinatie van deze drie eigenschappen; hoog eiwitgehalte, hoog suikergehalte en goede verteerbaarheid, daar ligt de focus bij het onderzoek van DLF al voor vele jaren.

Je bent nooit uitgeleerd en daarom organiseerde DLF op 16 februari in het Verenigd Koninkrijk een Europese Nutrition Symposium, gehouden op het North Wyke Rothamsted Research in Devon. Tijdens het symposium is ook celwandverteerbaarheid uitgebreid aan bod gekomen.

Een levendige bijeenkomst van Europese deskundigheid.

Het DLF symposium werd gehouden in Rothamsted Research centrum, 's werelds oudste landbouwkundig onderzoeksstation. Hier werden we uitgenodigd door de vriendelijke professor Michael Lee om het symposium te houden. Het thema voor de dag: 'Grassenveredeling en de rol van celwandverteerbaarheid in de verbeterde prestatie van het vee.' bleek zeer leerzaam zijn.

Dit was de uitgewezen mogelijkheid voor alle sectoren in de branche om kennis en ideeën uit te wisselen. Ook het belang van celwandverteerbaarheid in de plantenveredeling werd uitvoerig besproken. We werden vergezeld door onderzoekers uit heel Europa, vertegenwoordigers uit agrarische bedrijven, nutritionele adviseurs en de vakpers.

Hoe wetenschap en technologie verteerbaarheid verbeteren.

De dag begon met een presentatie van professor Michael Lee, het hoofd van het onderzoeksstation en een veevoedingsdeskundige op plantaardige samenstelling en duurzame beweiding. Hij werd gevolgd door de bekende diervoedingsdeskundige Dr. John Kegel van Wageningen Universiteit, die op over celwanddegradatie en -afbreekbaarheid sprak.
Dr. Thomas Didion van DLF sprak hierna. Zijn presentatie ging over verdeling van gras voor een betere celwandverteerbaarheid. Dr Didion legde uit waarom en hoe DLF zich in de veredeling richt op verteerbaarheid en keek vooruit naar toekomstige ontwikkelingen, zoals “Genome Wide Selection”.
De laatste presentatie getiteld “Nieuwe ontwikkelingen in het begrijpen van voedingafbreekbaarheid om rantsoenering te verbeteren” kwam van Tom Goatman van Trouw Nutrition GB. Hij beschreef een nieuw ruwvoer-testsysteem dat gemakkelijk laat zien welke voedingsmiddelen binnenin een cel een dier juist wel of juist niet tot zich neemt.

Na de formele lezingen, was er een open debat/discussie, wat iedereen de kans gaf om te bespreken wat ze die dag hadden meegekregen. Vele deelnemers gaven hun eigen inzichten en ervaringen. Daarnaast kwamen er ook veel technische vragen. Het was voor iedereen overduidelijk dat de Europese veehouders baat zou hebben bij een beter besef en uitleg van wat de moderne grassoorten voor mogelijkheden bieden in de verbetering van hun ruwvoerverteerbaarheid.

Deze informatieve en nuttige dag werd afgesloten met een rondleiding over het Noord-Wyke onderzoeksstation.