DLF nu ook actief in de veredeling van Japanse Haver

Dit jaar is het eerste Japanse haver ras uit het Nederlandse veredelingsprogramma van DLF beschikbaar voor de markt. De vraag naar Japanse haver als groenbemesters is sterk toegenomen afgelopen jaren. Zowel voor enkelvoudig - gebruikt als aaltjeskiller - en in GLB vergroeningsmengsels. De eerste rassen blijken al een succes te zijn. Zoals het nieuwe ras “Vitalli”, welke ook bij onafhankelijke proeven erg goed uit de bus komt!

DLF heeft Vitalli laten onderzoeken bij het HLB op verschillende soorten aaltjes. Vitalli presteerde zelfs beter dan de huidige Japanse haverrassen die op de markt zijn. Vitalli gaf in deze proef tot wel 80% reductie van het wortellesie-aaltje.

Vitalli is een goede leverancier van organische stof en zorgt voor een sterke reductie van aaltjes in de bodem. Het is dan ook overduidelijk dat Japanse haver de beste keus is wanneer er sprake is van aaltjes besmetting in de bodem.

Naast het grote voordeel van aaltjesreductie, heeft Vitalli nog andere voordelen, zoals een hoog organische stofopbrengst en een stevige en diepe beworteling. Vitalli heeft een snellere beginontwikkeling en vormt daardoor sneller een dicht gewas. Vanwege de minder sterke stengels is het ook gemakkelijker onder te werken dan oudere Japanse haver rassen. Met Vitalli hebben wij een nieuw topras voor de akkerbouw dat vanaf dit jaar beschikbaar is.

Op de bovenstaande grafiek is duidelijk te zien wat het effect van Japanse Haver (Vitalli) is op de ontwikkeling van het Wortellesieaaltje. Braak land geeft een natuurlijke afbraak van ca. 50% maar Japanse haver geeft een versterking van deze afbraak tot ca. 80%, dit betekent een sterke reductie van het aaltje P. Penetrans in de bodem.