e
Published
10 .okt.2017

Een DLF-Alfalfa ras voor iedere boer

DLF lanceert dit jaar een nog completer voedergewassen portfolio, waardoor de veehouder nog meer zelfvoorzienend kan worden. Luzerne is het antwoord op de vraag naar hoge kwaliteit ruwvoer voor een efficiënt en winstgevend bedrijf. Luzerne van DLF is een perfecte toevoeging aan hun sterke positie in de grassen- en klavermarkt, waardoor ze een breed aanbod aan hoog opbrengende en eiwitrijke verteerbare voedergewassen kunnen aanbieden.

Eiwitrijk en zelfvoorzienend voor veehouders met DLF Luzerne

“Wij zijn enthousiast om onze luzerne portfolio uit te breiden, ”vertelt Productmanager Thomas van Tetering. De onzekere en wisselende wereldprijzen zorgen voor een verhoogde vraag naar eiwit van eigen land. Het sublieme droogtetolerante Luzerne gewas, levert per hectare meer eiwit dan mais en sojabonen. Dit zorgt ervoor dat de veehouder voor een heel groot deel zelfvoorzienend kan zijn in eiwitproductie. Met een standvastigheid van 3 tot 5 jaar en stikstofbinding zorgt luzerne voor een makkelijke, kostenbesparende teelt, waarbij het in een rotatie met granen stikstof toevoegt en de bodemstructuur verbeterd. “DLF Luzerne biedt betrouwbaarheid en winst voor landbouwers die voedergewassen verbouwen. Wij voorzien een toenemende vraag van dit duurzame voedergewas in de markt.”, vertelt Productmanager Thomas van Tetering.

DLF Luzerne voor een optimale energie-eiwit ratio

Luzerne is een belangrijk voedergewas in veel gebieden van de wereld. De droogtetolerantie van het gewas maakt het extra waardevol in langere periodes van extreme droogte in de zomer. Het gewas is goed geschikt om te mengen met grassen. Veehouders of akkerbouwers die gras + luzernemengsels zaaien bereiken een hogere voederstructuur en een optimale verhouding tussen energie en eiwit. Het telen van luzerne zorgt voor een verbeterde ruwvoeropbrengst en een stabiele aanvoer van hoog-energierijk voer voor gezond vee.

Een sterk luzerne veredelingsprogramma van DLF

DLF’s wetenschappelijke aanpak in de veredeling garandeert een continu proces in de ontwikkeling van nieuwe rassen, welke een betere opbrengst, een hoger eiwitgehalte, een sterkere ziektetolerantie, een verbeterde standvastigheid en een hogere verteerbaarheid biedt. Met de overname van het Florimond Desprez luzerne verdelingsprogramma, bevat het luzernepakket van DLF ook rassen welke uitermate geschikt zijn voor luzernedrogerijen. Het resultaat: DLF biedt een compleet pakket aan van hoog-presterende rassen, geschikt voor elke landbouwer, verschillende weersomstandigheden, bodems en bedrijfssituaties. Er is een DLF-luzerne ras voor elke boer.

Wereldwijd beproevingsnetwerk voor toprassen

DLF blijft doorgaan met het investeren in de veredeling en het verbeteren van haar luzerne portfolio. Het huidige bedrijfsonderzoeksprogramma is gefocust op genetica van rassen met een winterrust score van 2 tot 5. We bieden echter ook rassen aan voor een warmer klimaat gebaseerd op de gemiddelde winterrust.

Dankzij het wereldwijde veredelings- en beproevingsnetwerk kunnen de DLF-veredelaars ontwikkelen, screenen en selecteren uit verschillende luzerne geneticabronnen vanuit de hele wereld. DLF blijft zoeken naar nieuwe rassen om ook in de toekomst tegemoet te kunnen komen aan de vraag in verschillende regio’s in de wereld.

Het komende jaar zijn de volgende 3 toprassen beschikbaar in de Benelux.

LUDELIS

 • Snelle vestiging
 • Hoge drogestofopbrengst
 • Groeit goed waar luzerne het normaal niet doet, een bodem met lage pH
 • Erg goede standvastigheid

SALSA

 • Stabiele prestaties
 • Erg goede nematodenresistentie
 • Goede stevigheid
 • Hoge drogestof- en eiwitopbrengst

FADO

 • Hoog eiwitgehalte
 • Goede opbrengst
 • Goede ziekteresistentie
 • Mooi ogend gewas

 

Meer informatie over de luzerne rassen vind je hier