Een feestje met de mooiste voetbalvelden

2021 wordt een feest voor Europese voetbalfans en voor voetbalfans wereldwijd. Het aftellen is begonnen, en fans kijken uit naar een maand van uren vol spanning terwijl zij hun favoriete teams aanmoedigen tijdens het EK deze zomer. De eerste wedstrijd zal op 11 juni gespeeld worden in Rome. Samen met de Olympische Spelen, zal het Europees Kampioenschap het meest bekeken sportevenement van 2021 zijn.

Normaalgesproken worden finales uitgespeeld in één of twee landen zoals in Frankrijk in 2016, en in Polen en Oekraïne in 2012. Dit jaar zullen de finales worden gespeeld in 12 steden in 12 verschillende landen. Acht van deze 12 steden zijn hoofdsteden en 24 gekwalificeerde nationale teams zullen in één maand 51 wedstrijden spelen, voor we te weten komen wie de uiteindelijke kampioen wordt.

Alle wedstrijden zullen gespeeld worden op natuurgras. De basis zijn natuurlijke wortels en scheuten die slijtage van de wedstrijden moeten weerstaan. In de meeste stadions zullen vier wedstrijden worden gespeeld, en daar bovenop zullen in het Wembley Stadion in London de halve finales en de finale op 11 juli worden gespeeld.

Wanneer we geografisch kijken is er een enorm verschil tussen St. Petersburg aan de Baltische Zee en Bilbao aan de Atlantische Oceaan, of tussen Baku aan de Kaspische Zee en Budapest in Centraal-Oost Europa. Al deze stadions hebben met verschillende uitdagingen te maken. Sommige hebben een gematigd zeeklimaat; andere hebben een lagere temperatuur tijdens de winter tot in het late voorjaar, en andere hebben te maken met ernstige hitte en droogte.

Het maakt niet uit wat de lokale klimatologische gegevens zijn, alle stadions moet de beste prestaties leveren wanneer de wedstrijden beginnen. Sommige stadions hebben een basis van 100% Engels raaigras of een mengsel van veldbeemdgras en Engels raaigras. Tijdens de voorbereidingen van het aankomende EK finales worden stadions doorgezaaid met mengsels die bestaan uit hoge kwaliteit en uitgebreid geteste Engels raaigrasrassen, om zo een perfect veld voor de spelers te realiseren.
Fieldmanagers vragen om de beste rassen met bewezen prestaties en een hoog kiempercentage. Zij willen een snel herstel – zelf in lage temperaturen, en robuuste, slijtvaste planten met een hoge stresstolerantie. Het gras moet snel vestigen en sterke, dichte wortels ontwikkelen – en visueel gezien – moet het veld ongeëvenaard zijn.

4turf® tetraploid Engels raaigrassen zijn onderdeel van de meeste mengsels die in de stadions voor dit EK gebruikt worden. In een paar jaar tijd is 4turf® een gewaardeerd onderdeel geworden van veel professionele graszaadmerken waar uithoudingsvermogen en stresstolerantie cruciaal zijn. Dit is dan ook een eerbetoon aan onze veredelaars en de resultaten die zij hebben weten neer te zetten. Plantenveredeling doet ertoe!

Wil je meer weten over 4turf®? Klik hier.