Een gezonde balans tussen vraag en aanbod van recreatiegraszaden en verbeterde situatie voor voedergraszaden

Graszaadtelers in Noord-Europa hebben een teleurstellend seizoen achter de rug. Hoewel het vroege voorjaar de Deense gewassen een goede voorsprong gaf, had het gewas in de aanloop naar de oogst te veel last van de droogte in de lente. Voor de latere gewassen zorgde onstabiel weer voor variabele opbrengsten en tijdverlies bij het oogsten.

Laagste zaadoogst in Denemarken sinds meerdere jaren

De zwaarst getroffen grassoort was veldbeemdgras. De opbrengst bij de fijne recreatiegrassen roodzwenk en veldbeemd was erg laag, maar ook de opbrengst van Engels raaigras schoot te kort. Daarnaast waren de opbrengsten van kropaar, rietzwenkgras en roodzwenkgras ver onder het gemiddelde. Het enige positieve resultaat is witte klaver: zonnig weer hielp bij de bestuiving en leidde tot een beter dan gemiddelde oogst.

In Nederland viel de oogst van Engels raaigras en rietzwenkgras ook erg tegen, maar om een ​​andere reden dan in Denemarken: te nat weer aan het einde van het groeiseizoen.

In Noord-Amerika rapporteerden de telers in het Westen een lager dan gemiddelde opbrengst, terwijl de Canadese boeren een goede opbrengst van graszaad hadden, maar een tegenvallend resultaat boekte op luzerne.

Een gezonde balans in de recreatiegras markt

Het graszaad verbruik op zowel de consumenten als de professionele markt was goed. Hoewel de lente laat begon, zagen we hoe een aantrekkende economie activiteiten gestimuleerd heeft in de bouw en infrastructuur, die op zijn beurt geleid heeft tot een grotere vraag naar recreatiegras, zowel in Noord- als in Zuid-Europa.

Invoer van graszaad vanuit de VS is verder gedaald door een sterkere USD-wisselkoers. Er is nog steeds een tekort op veldbeemdgras en hardzwenkgras waardoor de prijs stevig is, vooral voor de hoogwaardige technische rassen. De prijzen van roodzwenkgras zijn ook gestegen door de grote vraag en verminderde beschikbaarheid.

In het algemeen zien we een gezonde balans tussen vraag en aanbod, daarom zien we de vooruitzichten voor het seizoen 2016/17 positief in, aangezien het verbruik blijft toenemen.

De vooruitzichten voor de voermarkt zien er ook goed uit

Een zachte winter en lagere inkomens van de melkveehouders hebben geleid tot lagere verkopen van aanbevolen voedergrassen in vergelijking met voorgaande jaren. De melkprijzen in juni waren de laagste die we in vele jaren hebben gezien. Sindsdien zijn de prijzen in kleine stapjes weer gestegen.

Industrie-experts geloven dat de vraag naar melkproducten het aanbod zal overtreffen tegen het einde van dit jaar. Als dit blijkt te kloppen, zullen de melkprijzen verder blijven stijgen. Tegelijkertijd focussen melkveebedrijven zich op reductie van kosten, een benadering die voor bedrijven met een hoger aandeel gras in het rantsoen gunstig is. De combinatie van een verbeterende markt in de zuivelsector en een verminderd graszaad areaal in Denemarken en Nederland (de belangrijkste producenten van voedergrassoorten) zal snel leiden tot een goed evenwicht tussen vraag en aanbod. De uitzonderingen zijn Timothee, waarvoor de Canadese beschikbaarheid is verbeterd en kropaar, waarvan het aanbod achter blijft. Het vergroeningsprogramma van de EU blijft gevolgen hebben. De verkoop van Italiaans en Westerwolds raaigras blijft hoog als vorig jaar, terwijl de prijzen verder stegen. De voorraden waren al laag voordat het seizoen begon, dus was het een behoorlijke uitdaging om de nieuwe oogst klaar te krijgen voor de zomer campagne begon. Helaas was er een verminderde oogstopbrengst voor deze soortendoor het slechte weer tijdens oogsten in Oost-Duitsland en Midden-Europa.

Meer weten?

Dit is slechts een korte samenvatting van de graszadenmarkt. Voor meer informatie over trends in de markt en de mogelijkheden kunt u contact opnemen met uw vertegenwoordiger van DLF. We staan altijd klaar om u te helpen.