Eerste beregeningsverbod voor 2022 afgekondigd

Sportvelden, golfbanen en graslanden in Zuid-Brabant mogen in ieder geval tot 1 juni niet meer met grondwater beregend worden. Dat hebben de waterschappen Brabantse Delta en De Dommel afgelopen vrijdag bekend gemaakt.

Maart was uitzonderlijk droog en zonnig

In maart is het grondwaterpeil in rap tempo gedaald door een combinatie van veel zonuren, een hoge temperatuur, weinig regenval en een verdrogende oostenwind. Hierdoor zijn de grondwaterstanden onder de grenswaarde gezakt. Om de grondwatervoorraad te beschermen heeft het waterschap een beregeningsverbod met grondwater ingesteld. Beregenen met oppervlaktewater is toegestaan, zolang er geen onttrekkingsverbod geldt (dit verschilt per gebied).

Wat kunnen sportveld- en golfbaanbeheerders doen om zich voor te bereiden op droogte?

Op dit moment hebben delen van Brabant te maken met voorjaarsdroogte. Dat wil zeggen dat het grondwaterpeil is gezakt, maar dat zich in de diepere bodemlagen nog steeds water bevindt.

Wortellengte is bepalend bij voorjaarsdroogte

DLF heeft onderzoek gedaan naar de wortellengte en -massa van verschillende grassen. Wanneer grassen een grote en diepe wortelmassa hebben kunnen zij tijdens voorjaarsdroogtes nog steeds water uit de bodem halen, waardoor sport- en golfbanen groen en gezond blijven. Onze tetraploïde 4turf®-rassen hebben zo'n uitgebreide wortelmassa, waardoor deze rassen een grote mate van droogtetolerantie hebben. Dit haalt de druk weg bij groenbeheerders: zij krijgen meer speeluren, terwijl ze minder tijd kwijt zijn om hun velden te beregenen en te onderhouden. Daarnaast bespaart 4turf® ook op beregeningskosten met leidingwater, welke onvermijdelijk zijn wanneer het sportveld of de golfbaan bestaat uit andere, minder droogtetolerante grassen.

4turf voor droogtetolerante sportvelden en golfbanen | DLF
4turf® is droogtetolerant door het uitgebreide en diepe wortelstelsel.

ProNitro graszaadcoating: minder water nodig in de kiemfase en langere wortellengte

Zelfs voor graszaden van de allerhoogste kwaliteit is het een uitdaging om te vestigen tijdens droogte. Een coating van ProNitro® kan hier een groot verschil in maken. Met ProNitro® gecoate graszaden zijn zwaarder en beschikken over een wetting agent. Het extra gewicht van het zaadje zorgt voor een beter contact met de bodem, terwijl de wetting agent de opname van vocht verbetert. De stikstofcoating zorgt voor directe, gerichte voeding aan het zaadje. Samen geven zij het zaad een veel grotere kans om te kiemen en te overleven. Het resultaat is tot 34% meer planten en een toename in wortellengte tot 30%. Zo zorgt ProNitro® ervoor dat de zaadjes tijdens de kiemfase minder water nodig hebben en, wanneer de planten gevestigd zijn, ze door de lange wortels beter bestand tegen aanhoudende droogte.

Meer weten over de droogtetolerantie van 4turf®? Lees 4turf onmisbaar in de strijd tegen voorjaars- en zomerdroogte.

Meer weten over de voordelen van ProNitro® bij droogte? Lees bereid je voor op droogte en behoud een gezonde grasmat met ProNitro.