Hoe kies je het juiste voederbietenras?

Wat zijn de belangrijkste afwegingen die je moet maken bij de keuze van een voederbietenras?

Waarom voederbieten?

Het areaal voederbieten neemt elk jaar toe. Dat is niet zo gek want door voederbieten te telen verbeter je het rendement van je bedrijf. Dat zit zo: met voederbieten kun je een groot aandeel energierijk ruwvoer van eigen land halen, waardoor je in de aankoop van krachtvoer kunt besparen. Hierdoor gaat de kostprijs per liter melk omlaag. Zelfs bij een volledig uitbestede teelt aan de loonwerker is er nog steeds sprake van een lage kostprijs per kilogram drogestof. Daarnaast zorgen voederbieten in het rantsoen voor betere melkwaarden (meer melkeiwit en melkvet), waardoor je een hogere prijs voor je melk krijgt. Voederbieten zorgen zo dus voor een win-win-situatie!
Daarnaast zijn voederbieten ook een aanvulling voor het bouwplan en tellen ze mee als derde gewas voor vergroening. Bovendien zijn voederbieten veel droogtetoleranter dan mais, waardoor het ook in periodes van droogte een opbrengstzeker gewas is.

Hoe kies je het juiste voederbietenras? | DLFZo kies je het juiste voederbietenras voor jouw bedrijf

Stel, je wilt ook voederbieten gaan telen: wat zijn dan nu de belangrijke afwegingen die je moet maken bij de keuze van een voederbietenras?

1. Wat is het doel van de voederbietenteelt?

Ben je melkveehouder en wil je zelf meer ruwvoer produceren? Kies dan voor de meer traditionele voederbieten. Deze hebben een lager drogestofgehalte, zijn daardoor wat zachter, en het beste om vers te voeren. De moderne veredelde voederbieten hebben een wat hoger drogestofgehalte, waardoor ze wat harder zijn, en ook goed geschikt zijn om versnipperd in te kuilen over of door de mais.

Ben je akkerbouwer en wil je voederbieten telen voor veehouders uit de omgeving? Kies dan voor voederbieten met een hoog drogestofgehalte. Deze zijn het makkelijkst te rooien, met de minste beschadigingen. Deze bieten kunnen goed bewaard worden op de plaat om daarna verhandeld te worden. Dit type voederbieten komen veelal uit de suikerbietenveredeling en zijn daardoor wat harder en hebben meer groeven, waardoor ze meer last kunnen hebben van tarra.

2. Hoe staat het met de bodem?

Voer altijd een bodemanalyse uit voor je voederbieten gaat telen en kies het voederbietenras op basis van deze analyse. Is er sprake van een ziekte in de bodem? Kies dan altijd voor ziektetolerante rassen. Kies bij een gezonde grond voor rassen met de hoogste opbrengst. Op de rassenlijst kun je zien welke rassen de hoogste opbrengst hebben, hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zand- en kleigronden.

3. Wat zegt de rassenlijst?

Raadpleeg bij je raskeuze altijd de onafhankelijke Nederlandse voederbietenrassenlijst. Het Rassenbulletin Voederbieten 2022 van Wageningen University & Research geeft onafhankelijke cijfers van meerjarig onderzoek over de verschillende beschikbare voederbietenrassen. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig zien wat het drogestofgehalte en de opbrengst van een ras is, en hoe de tolerantie tegen bepaalde ziektes is.

Voederbieten van DLF: voor ieder bedrijf het juiste ras

Of het nou gaat om de voederbiet voor de akkerbouwer die produceert voor de melkveehouder uit de buurt, voor de veehouder die graag verse bieten wil voeren, of de veehouder die de voederbiet wil inkuilen met de mais: voor elk bedrijf hebben wij het juiste ras. Lees hier verder om erachter te komen wat de verschillen tussen onze voederbietenrassen zijn.

Voederbieten van DLF: voor elk bedrijf het juiste voederbietenras