Meer melk en vlees, minder methaangas met hoog verteerbaar gras

DLF werkt samen met Aarhus University in Denemarken om hoog verteerbare voedergrassen voor de toekomst te maken.

Naast drogestofopbrengst, is verteerbaarheid één van de belangrijkste veredelingsdoel voor voedergrassen. Dit komt omdat er een duidelijk verband is tussen verteerbaarheid en melk- en vleesproductie.

Studies hebben aangetoond dat een stijging van 1% in de verteerbaarheid de melkproductie met een kwart liter per dag verhoogd. De verteerbaarheid vertelt iets over hoe gemakkelijk gras wordt afgebroken in de maag van de koe. Het gras is absoluut noodzakelijk voor de koe om een ​​gezonde maag te behouden en hoe makkelijker het gras kan worden afgebroken, hoe meer energie beschikbaar is voor de melk- of vleesproductie. Als het gras licht verteerbaar is, zullen er minder boeren en scheten gelaten worden, en dit is weer winst uit klimaat oogpunt.
DLF heeft nu al tal van handelaren die MilkMax en MilkMax Tetra aanbieden. Hierin zitten de rassen Engels Raaigras die beter verteerbaar zijn met meer melk als eindresultaat.

De boeren en scheten van een koe bevatten methaangas, dat 24 keer schadelijker is dan koolstofdioxide. Als we de verteerbaarheid kunnen verbeteren met 1%, zal de uitstoot van methaan met 1-1,5% verminderen. Op EU-niveau zal een verbetering van de verteerbaarheid van 10%, gelijk staan aan een vermindering van methaan overeenkomend met 1 miljoen ton kooldioxide per jaar.

Er zijn uitstekende perspectieven voor de verbetering van grasverteerbaarheid en wetenschappers bij DLF ​​en Aarhus University zijn hard aan het werk om deze potentiële voordelen te realiseren. Om de doelstellingen te bereiken wordt het project van DLF en Aarhus University gefinancierd door GUDP (Green Development and Demonstration Projects), dat toebehoort tot het Deense Ministerie van Voedsel. In het ministerie zijn ze ook blij met deze vooruitzichten en daarom is de Deense minister van Milieu en Voedsel, de heer Esben Lunde Larsen, in september al langsgekomen om dit project een bezoek te brengen.

De minister werd voorgesteld aan de "machine" in het hele project: Genomic Wide Selection (GWS). GWS is een technologie die het in de toekomst mogelijk zal maken om door een simpele DNA-test het best verteerbare gras te kiezen. Op deze manier hopen we nieuwe grassen sneller te kunnen ontwikkelen, dan vandaag de dag mogelijk is.

Het project heet “Green Select” en omvat onder andere ook de Tystofte Foundation, die testen uitvoert op nieuwe grassoorten voor een betere benutting van stikstof. Het project is gestart in 2015 en loopt tot eind 2018.