e
Published
30 .sep.2016

Nieuwste ontwikkelingen getoont op de DLF Zodendag

De DLF Zodendag was een groot succes, met bezoekers uit heel de Benelux. DLF heeft een succesvolle Zodendag georganiseerd op haar veredelingsstation in Moerstraten. Een grote groep zodentelers uit de Benelux waren aanwezig tijdens deze dag. In samenwerking met Van der Sluis Rollrasen en Nannings en Van Vuuren Turf Tick is deze dag mogelijk gemaakt. Tijdens de dag kregen de bezoekers informatie over de laatste ontwikkelingen op het gebied van research en development bij DLF. Nieuwe ontwikkelingen zoals 4turf en ProNitro kwamen aan bod, welke in de middag te bekijken waren op de demovelden. Ook op het gebied van mechanisatie waren de nieuwste ontwikkelingen aanwezig.

 

Hendrik Nagelhoud - Sales Manager Benelux DLF - opende de dag met een duidelijke boodschap: “Met onze nieuwste innovaties kunnen we uw groei mogelijk maken”. De vele vragen die voorkomen bij zodentelers zoals straatgrasbestrijding, hoe omgaan met minder meststoffen, het sneller kunnen snijden, de extremere weersomstandigheden en het daardoor eerder voorkomen van ziektes werden tegen het licht gehouden. DLF biedt oplossingen, zoals 4turf en ProNitro, om deze problemen te kunnen bestrijden. Als zodenteler wilt u het best mogelijke gras leveren aan uw klanten, door het gebruik van goed materiaal en de nieuwste genetica kunt u een nog hogere kwaliteit afleveren. Het grootste voordeel van 4turf, het tetraploïde Engels raaigras, is de wortelvorming. Dit zorgt er namelijk voor dat het gewas gezonder blijft en er sneller gesneden kan worden.

In de middag werd het programma vervolgt met een rondleiding op het veredelingsbedrijf. De rondleiding begon met een inleiding over de veredeling van grassen, hoe zit dit nu in elkaar en wat komt er bij kijken om een nieuw top ras te kweken voor de zodenteelt? Henk van de Aa van het veredelingsbedrijf in Moerstraten, vertelde hier alles over tijdens de rondleiding door de schoningshal, de kassen en tenslotte langs het machinepark. Vervolgens kwam het grassendemo aan bod waarbij alle toprassen van DLF keurig naast elkaar lagen. 4turf rassen waren nauwelijks te onderscheiden van de gangbare diploïde rassen en liet goed zien hoe de tetraploïde soort verder is doorontwikkeld om dezelfde uitstraling te hebben als het diploïde raaigras. De deelnemers kregen een speciaal ontwikkelde bril van de NASA uitgereikt, waarmee ziektes en straatgras snel herkent kunnen worden in de graszoden. In de 4turf nieuwste rassen viel vanzelfsprekend weinig tot niks te zien. Maar op wat oudere rassen waren de verschillen soms mooi zichtbaar. De rondleiding werd afgesloten met een korte uitleg over groenbemesters en Biofumigatie. Na vraag vanuit de markt hebben we een proef gestart waarbij we onderzoeken wat het effect is van Biofumigatie, (het onderwerken van groenbemester) op de onderdrukking van straatgras. Momenteel is het perceel verhakseld en ondergewerkt. Komende voorjaar komen hier resultaten van beschikbaar.

Tenslotte werd de dag afgesloten met een heuse mechanisatie demo met de allernieuwste zodensnijder met automatische stapellaar van Turf Tick. De machine sneed zo makkelijk en rustig dat het zelfs mogelijk was om 100% Engels raaigras goed te kunnen snijden. Na het automatisch opstapelen en wegzetten van de gesneden graszoden op het perceel, werd door een shovel met een nieuw ontwikkelde palletwikkelaar voor zoden de pallet gewikkeld in folie en zo van het land gereden. Hierna kwam de indrukwekende demo van de V-mow, een nieuwe maaicombinatie ontwikkeld door Van der Sluis RollRasen. Met een 16m brede kooimaaier werd het gehele proefveld in korte tijd perfect gemaaid waarbij er nauwelijks maaisel zichtbaar was.

De dag werd afgesloten met een borrel en BBQ.
Mocht u deze dag gemist hebben, dan kunt u de documentatie die tijdens deze dag is versterkt, opvragen bij uw accountmanager van DLF.