e
Published
12 .nov.2020

RadiMax - Diepere beworteling betekent sterkere groei en betere stresstolerantie

RadiMax is een onderzoeksfaciliteit die plantenveredelaars helpt rassen te kiezen die diepere wortels ontwikkelen om de steeds vaker voorkomende droogtes die de klimaatverandering met zich meebrengt te weerstaan.

Veehouders en sportveldbeheerders staan ​​voor grote uitdagingen met betrekking tot de groei van ruwvoer en graszoden. Klimaatverandering heeft al een effect gehad op de landbouw, parken en andere gebieden met gras. De behoefte aan robuuste, droogtetolerante gewassen en graszoden is nog nooit zo groot geweest.

Om de effecten van klimaatverandering te verzachten, hebben Deense wetenschappers en plantenveredelaars gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe gewassen met diepere wortels die beter presteren in een wereld die waarschijnlijk vaker met droogte te maken zal krijgen. Een uniek onderzoeksproject en -faciliteit, genaamd RadiMax, ging van start in 2016. RadiMax is een samenwerking tussen de grassenveredelaar DLF, drie Deense universiteiten en drie andere veredelaars. RadiMax omvat een ondergrondse screeningfaciliteit aan de Universiteit van Kopenhagen en een krachtig computercluster aan de Universiteit van Aarhus.

De voordelen van droogtetolerante grassen zijn talrijk, aldus Christian Sig Jensen, hoofd Biotech bij DLF: “Tegenwoordig hebben we een sterke portfolio van droogtetolerante grassen, en door gebruik te maken van de RadiMax-faciliteit zijn we in staat om dit in de toekomst nog verder te verbeteren."

De screeningfaciliteit bestaat uit vier v-vormige putten van beton van elk drie meter diep. De planten die op het oppervlak van de met aarde gevulde putten groeien, krijgen alleen irrigatie vanaf de bodem. Mobiele overkappingen zorgen ervoor dat er tijdens de droogtetesten geen regen op de gewassen valt. Elke put heeft een capaciteit van 150x10 meter voor rijen grasplanten. Planten die in het midden van een kuil groeien, zullen tot drie meter diep moeten wortelen om bij water te komen. “Door de biomassa bovengronds te meten krijgen we een zeer goede indicatie van het wortelstelsel eronder”, zegt Christian s. Jensen.

De faciliteit is ook uitgerust met plexiglasbuizen die schuin onder elke plantenrij naar beneden lopen. Multi spectrale camera's in de buizen kunnen dan de wortelgroei registreren op verschillende punten tijdens de groei en stress. "Deze informatie", zegt Christian, "vertelt ons hoe snel elke kweeklijn zich na het zaaien zal vestigen en hoe hij zal reageren op droogte".

Al het plantmateriaal dat de screeningfaciliteit binnengaat, wordt onderworpen aan DNA-profilering. Screeningsresultaten en DNA-profielen worden vervolgens in het computercluster geanalyseerd om genomische selectiemodellen te genereren, die veredelaars zullen gebruiken om de bewortelingsdiepte van nieuw rassen te voorspellen.

Droogte in het voorjaar, een relatief nieuw fenomeen in Noord-Europa veroorzaakt door klimaatverandering, is een van de uitdagingen. Met een project als RadiMax kan deze uitdaging goed worden aangegaan. Bij DLF ​​hebben we de RadiMax-faciliteit gebruikt om de rassen binnen elke soort te identificeren die het meest resistent zijn tegen droogte in het voorjaar. RadiMax heeft ons al een beter begrip gegeven van de huidige rassen en soorten. Het is essentiële kennis die we nu kunnen gebruiken om nog sterkere, diepere wortels en meer droogtebestendige rassen te ontwikkelen.