Dit zijn de beste zaaiadviezen om je sportveld in optimale conditie te houden!
Engels raaigras is onverminderd populair in de sportbranche voor de aanleg en het onderhoud van sportvelden. Bij het realiseren van een sterke mat speelt naast dit veelgebruikte gras echter ook veldbeemd een grote rol. Niet voor niets wordt deze grassoort ‘het betonijzer van de grasmat’ genoemd; het zorgt voor een sterke verankering van de wortels en vormt ondergrondse uitlopers, waardoor een eventueel gat in de grasmat snel wordt opgevuld. Een relatief nieuwe speler in het veld zijn de ondertussen welbekende 4turf-rassen, oftewel tetraploïd Engels raaigras.
We zien dat zowel in het betaald voetbal als bij amateurclubs steeds minder gebruikt gemaakt wordt van de traditionele SV7-graszaadmengsels. In plaats daarvan wordt vaker gekozen voor graszaadmengsels die 4turf bevatten en een aandeel veldbeemdgras hebben. Dit draagt samen bij aan een betere vestiging maar ook gezondere mat met minder last van ziekten en stress.
Bij het inzaaien van veldbeemd en Engels raaigras op gelijke diepte komt de soort veldbeemd minder goed naar voren. ‘Dat komt doordat het zaad van veldbeemd veel fijner is dan dat van Engels raaigras, en daardoor in verhouding ook minder kiemenergie meekrijgt’, legt Productmanager Thomas van Tetering uit. ‘Als je beide zaden op de diepte van Engels raaigras zaait, dan komt Engels raaigras veel gemakkelijker boven de oppervlakte. Bovendien kiemt Engels raaigras al binnen zes tot zeven dagen, terwijl veldbeemd gemiddeld meer dan twee weken nodig heeft.’ Veldbeemd ontwikkelt zich dus wel, maar de kans is kleiner dat het grasplantje op tijd het oppervlak bereikt om de concurrentie met Engels raaigras aan te kunnen. Daarnaast is het belangrijk dat je veldbeemdgras niet te diep zaait. Dit leidt tot de vraag wat nu beter is: Een mengsel zaaien van Engels raaigras met veldbeemd of twee losse mengsels zaaien? Het antwoord is nog niet zo simpel, er zijn namelijk een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan tijd van het jaar, temperatuur en het aantal weken dat er tijd is voor herstel. De adviezen hieronder geven je een richtlijn.
Graszaadmengsel: Masterline BeemdMaster ProNitro
Hoeveelheid: 125 - 150 kg per veld
Zaaidiepte: 0,5 cm
Graszaadmengsel: Masterline BalanceMaster
Hoeveelheid: 100 - 125 kg per veld
Zaaidiepte: 1-1,5 cm
Graszaadmengsel: Masterline ExtraBeemdMaster ProNitro
Hoeveelheid: 150 - 175 kg per veld
Zaaidiepte: 0,5-1 cm
Graszaadmengsel: Masterline 4-4-2 Master
Hoeveelheid: 125 - 150 kg per veld
Zaaidiepte: 1-1,5 cm
Daarnaast is het ook mogelijk om met de DDS-Doorzaai methode door te zaaien. Hiervoor heeft DLF speciale mengsels ontwikkeld die in de beide zaaibakken kunnen worden toegepast.
Achterste bak (max 0,5 cm diep)
Graszaadmengsel: Masterline BeemdMaster ProNitro
Hoeveelheid: 40 - 75 kg per veld
Voorste bak (1-1,5 cm diep)
Graszaadmengsel: Masterline 4-4-2 Master
Hoeveelheid: 100 - 125 kg per veld
Achterste bak (max 0,5 cm diep)
Graszaadmengsel: Masterline ExtraBeemdMaster ProNitro
Hoeveelheid: 35 - 65 kg per veld
Voorste bak(1-1,5 cm diep)
Graszaadmengsel: Masterline ExtraMaster
Hoeveelheid: 90 - 120 kg per veld