Voederbieten bewaren en voeren: dit zijn de opties

Wat zijn de beste manieren om voederbieten te bewaren? Welke mogelijkheden zijn er om voederbieten te voeren? Lees het hier.

Hoe bewaar en vervoerder ik voederbieten?

Voederbieten groeien nog door tot ver in het najaar. Voor een maximale opbrengst adviseren wij daarom om de voederbieten niet te vroeg te oogsten. Voor de oogst kun je gebruik maken van een suikerbietenrooier of een klembandrooier. Let erop dat je de voederbieten ontbladert en niet ontkopt, zo voorkom je beschadigingen en behoud je een betere kwaliteit bieten.

Voederbieten rooien | DLFEr zijn drie manieren waarop je voederbieten kunt bewaren:

Optie 1 - Voederbieten los op het erf waren:

Bewaar de voederbieten in de open lucht op een harde bodem. Maak voor deze optie gebruik van goed afgerijpte bieten. Voorkom beschadigingen door, zoals gezegd, de voederbieten te ontbladeren in plaats van te ontkoppen. Oogst bij lage temperaturen en vermijd temperatuurstijgingen om broei te voorkomen. Bescherm de bieten tegen vorst door ze af te dekken met plastic folie. Deze manier van bewaren is geschikt als je voederbieten vers wilt voeren. Je kunt de voederbieten dan versnipperen en vanaf de oogst tot april vers voeren.

Optie 2 – Voederbieten inkuilen met mais of gras (lasagnekuil)

Maak de voederbieten goed schoon en vermaal ze voor een betere bewaring. Maak een mengkuil door laagsgewijs de bieten door de mais of gras te kuilen. Houd hierbij 75% mais en 25% versnipperde voederbieten als richtlijn. De kwaliteit van een mengkuil is vergelijkbaar met die van een zuivere maiskuil. Inkuilen is een goede optie wanneer je voederbieten het hele jaar door wilt voeren. Veel melkveehouders moeten de mais oogsten voor 1 oktober. Wanneer je tegelijkertijd de voederbieten wilt oogsten om deze toe te voegen aan de kuil, is de voederbietenopbrengst nog niet maximaal. Het combineren van optie 1 en 2 kan een goed idee zijn wanneer je de opbrengst van de voederbieten wilt verhogen.

Optie 3 - Voederbieten inkuilen in een slurf/baggen

Tot slot kun je voederbieten ook in een slurf opslaan samen met een droog product als sojahullen. Zo kun je de maximale opbrengst voederbieten per hectare halen en tegelijkertijd het hele jaar door bewaren en voeren.

Wil je weten hoe je voederbieten het beste kunt telen? Lees dan onze tips voor een succesvolle voederbietenteelt.

Ben je benieuwd welk ras voederbieten de beste keuze is voor jouw bedrijf? Bekijk dan hier de belangrijkste eigenschappen van de verschillende voederbietenrassen.