Voor het eerst een Aanbevelende Rassenlijst voor festulolium

CSAR heeft voor het eerst een Aanbevelende Rassenlijst 2022 voor festulolium uitgebracht. Bekijk hier hoe onze rassen scoren op de lijst.

De Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) heeft na drie jaar onderzoek voor het eerst een Aanbevelende Rassenlijst voor festulolium uitgebracht. Festulolium is een kruising tussen Engels raaigras en rietzwenkgras, waarbij de beste eigenschappen van beide grassoorten met elkaar gecombineerd zijn. Er zijn kruisingen waarbij de eigenschappen van Engels raaigras dominant zijn, de raaigras types. Daarnaast zijn er kruisingen waarbij de eigenschappen van rietzwenk meer dominant zijn, de rietzwenk types.

DLF werkt al jaren aan de veredeling van festulolium. De resultaten van onze eigen onderzoeken waren altijd veelbelovend, we zijn daarom nu extra trots dat CSAR voor het eerst een Aanbevelende Rassenlijst voor festulolium heeft uitgebracht. CSAR heeft vijf rassen opgenomen op de rassenlijst, waarvan vier rassen van DLF.

Achilles en Hostyn, beide raaigras types, kenmerken zich door een extreem hoge opbrengst tijdens de eerste snede en een hoge totaalopbrengst in het 2e jaar. Lukida en Hipast zijn de enige rietzwenk type festulolium die door CSAR worden aanbevolen. Deze twee rassen scoren beide erg hoog op standvastigheid en resistentie tegen kroonroest. In het derde jaar laten deze rassen nog steeds een erg hoge drogestofopbrengst zien.

Wageningen Livestock Research heeft de festuloliumrassen beoordeeld in meerjarig onderzoek (2019-2021) op basis van standvastigheid, resistentie tegen kroonroest en drogestofopbrengst van de eerste snede en drogestofopbrengst van het tweede en derde jaar. Hieronder vind je de resultaten van de rassen die CSAR aanbeveelt.

Rassenlijst festulolium | vier rassen van DLF