Voorbereidingen getroffen voor de ultieme droogtetest

Ooit gezien dat uw gazon geel werd als gevolg van ernstige droogte in de zomer? Nu, er is hoop op verandering. Op dit moment bereiden kwekers en wetenschappers zich voor op de meest geavanceerde screening voor droogtetolerantie bij diep wortelende rassen ooit.

Droogte is een zeer onwelkome gast voor alle plantengroei. Het verdroogt uw gazon, verlaagt het rendement van de boer en vermindert de zoetwatervoorraden in gebieden daar waar irrigatie nodig is.

Wat kunnen we eraan doen?

Als je het kwekers en wetenschappers in het RadiMax Consortium vraagt, is het antwoord: "Diepere wortels". Het RadiMax consortium bestaat uit vier Deense veredelingsbedrijven en drie universiteiten, die een one-of-a-kind wortel screening aan de Universiteit van Kopenhagen, Denemarken hebben ontwikkeld. De installatie bestaat uit vier V-vormige graven van 3 meter diep, die worden opgevuld met aardappels, gerst, tarwe en grassen.

Planten worden alleen bevloeid via de bodem, waardoor planten in het midden bijna 3 meter diepe wortels moeten produceren om water op te nemen. Het systeem heeft een capaciteit van 600 plantlijnen en onder iedere lijn wordt de wortelgroei bewaakt met camera's door middel van een 5 mtr lange plexiglas buis. Met deze opnames kunnen wetenschappers niet alleen kiezen voor rassen met de diepste wortels, maar ook die snel reageren op een stresssituatie.

Op dit moment test DLF 60 verschillende recreatiegrassen en 60 verschillende soorten voedergewassen in de RadiMax. De rassen zijn in het najaar van 2015 gezaaid en zijn nu klaar voor de ultieme droogte-test. "Het resultaat van dit eerste experiment zal ons vertellen welke rassen het meest droogte verdragen", zegt Christian Sig Jensen, DLF, die het project coördineert. "Het zal ons waarschijnlijk ook ​​leiden hoe we de volgende experimenten moeten doen en welke grasrassen er in de pijplijn moeten zitten.”

Het project loopt tot 2018 en heeft financiering ontvangen van het Deense Innovation Fund en particuliere fondsen.