e
Published
19 .apr.2021

Wees voorbereid op vaker voorkomende voorjaarsdroogte – kies droogtetolerante 4turf®-rassen

Voorjaarsdroogte is een relatief nieuw fenomeen dat wordt veroorzaakt door klimaatverandering. Voorjaarsdroogte is één van de grootste uitdagingen waar sportveldbeheerders mee te maken krijgen. Gelukkig zijn onze stress-tolerante 4turf® tetraploïde meerjarige raaigrasrassen de perfecte oplossing tijdens droge periodes in het voorjaar.

Kies gras dat bestand is tegen een droog voorjaar
Een tekort aan water tijdens het essentiële groeiseizoen in het voorjaar leidt tot een verminderde grasgroei. Dit resulteert in een sportveld van slechte kwaliteit met weinig grasdichtheid, en waar minder uren op gespeeld kunnen worden. In het slechtste geval sterven de grasplanten af en is het noodzakelijk om het veld volledig opnieuw in te zaaien.

De beste manier om het risico op een door droogte beschadigd sportveld of het opnieuw inzaaien van het veld te voorkomen is door te kiezen voor grassen die bestand zijn tegen voorjaarsdroogte. En dat is precies wat onze 4turf® tetraploïde meerjarige raaigrasrassen zijn.

Een snelle vestiging is de sleutel tot overleving tijdens voorjaarsdroogte
Sportveldgrassen hebben sterk ontwikkelde wortels nodig om beter om te gaan met voorjaarsdroogte. Tijdens voorjaarsdroogte bevat de bodem nog steeds water in de diepere bodemlagen. Alleen grassen met een grote wortelmassa kunnen dit water bereiken. Sportveldbeheerders kunnen de droogtetolerantie van hun veld vergroten door gebruik te maken van 4turf®-rassen van DLF.

4turf®-rassen vestigen zich snel. Ze groeien sneller een grote wortelmassa. Door hun snelle vestiging en verbeterde wortelstructuur ontwikkelen deze grassen een betere tolerantie tegen voorjaarsdroogte. Door te kiezen voor rassen die deze kenmerken combineren met een snelle groei betekent ook dat het gras sneller herstelt zodra de droogte voorbij is. Het sportveld zal er beter uitzien en een hoger aantal speeluren mogelijk maken.

Een ander groot voordeel van droogtetolerante 4turf®-rassen is de manier waarop zij onderhoudskosten en milieu-impact verlagen. Een dichte zode maakt het lastig voor onkruiden om zich te vestigen, wat de noodzaak voor reparaties en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen omlaag brengt. 4turf®-rassen besparen ook water omdat zij minder irrigatie nodig hebben om het droge voorjaar te overleven.

4turf® zorgt het hele jaar door voor een betere grasmat
Sportveldbeheerders die kiezen voor 4turf® besparen het hele jaar door tijd, geld en grondstoffen. Zij onderhouden een gezonder sportveld en verliezen minder speeluren aan voorjaarsdroogte. Dit geeft hen een voorsprong voor de rest van het jaar. Door het uitgebreide wortelstelsel en de gezonde planten hebben 4turf®-rassen een veel grotere kans om ook andere stressvolle gebeurtenissen te overleven. Als een zomerdroogte volgt na een voorjaarsdroogte, zal het gras dat het beste bestand was tegen de voorjaarsdroogte de grootste kans hebben om ook de zomerdroogte te overleven.

Klik hier voor meer informatie over 4turf® tetraploïde meerjarige raaigrasrassen of neem contact op met je lokale accountmanager.