Doorzaaien na de 1e snede

27-04-2020

Nu de 1e snede gras er bijna af is, is het een goed moment om de weide indien nodig alsnog door te zaaien. Bijvoorbeeld het doorzaaien in het voorjaar niet gelukt is omdat het gras te lang was kan. Gebruik dit moment om alsnog aan grasland verbetering te doen.

Doorzaaien na de 1e snede heeft als voordelen:

  • De bodemtemperatuur is warm genoeg voor een sneller kieming
  • Bestaande grasmat wordt niet vernietigd
  • Geen verlies snede ruwvoer
  • Er komen nieuwe grassen die beter tegen de droogte kunnen in de zomer
  • Zichtbare gaten en open plekken worden opgevuld door nieuw gras

Het belang van grasland doorzaaien
Een rendabele melkproductie is realiseerbaar met voldoende en hoogwaardig ruwvoer van eigen land. Door uw
weides jaarlijks door te zaaien met het beste graszaad van de Nederlandse rassenlijst, blijft uw grasland een hoge productie drogestof per hectare leveren. Dankzij een groot aantal jonge grasplanten blijft de zode ook
mooi gesloten. Hierdoor krijgt onkruid minder kans en blijft uw ruwvoer van topkwaliteit.

Onafhankelijk onderzoek: doorzaaien loont!
Meerjarige proeven op Dairy Campus en De Marke tonen aan dat doorzaaien echt werkt. Uit de proeven bij Dairy Campus bleek het aandeel jonge planten in de weide fors toe te nemen en het verschil in drogestofopbrengst per hectare was ruim 8%. Naast dat het moment van doorzaaien erg belangrijk is, is ook de juiste afstelling van de doorzaaimachine een must. Combineer dit alles met een hoogwaardig doorzaaimengsel voor het beste doorzaairesultaat met de meeste nieuwe planten.

Maximaal resultaat
DLF heeft speciaal voor het doorzaaien van uw weides DoorzaaiMax ProNitro ontwikkeld. Dit mengsel bestaat uit de beste rassen Engels Raaigras diploïd en tetraploïd, waarvan het diploïde graszaad is voorzien van een innovatieve stikstofcoating. Gevoed enbeschermt door deze unieke coating maakt het graszaad een robuuste groei door. Met als resultaat: 34% meer kiemplantjes die uitgroeien tot een volwassen grasplant!

ProNitro coating vernieuw met waterrelegaar
De ProNitro coating bevat naast een laagje stikstof, ook een waterregelaar, dit wordt ook wel uitvloeier genoemd. Deze uitvloeier bestaat uit een stofje dat zorgt voor een betere vochtopname door het graszaad. Dankzij een efficiëntere vochtopname ontwikkelt het graszaad zich bij minder gunstige omstandigheden ook snel tot een sterke grasplant.