Kruidenrijk grasland hoe zaai ik dat in?

27-04-2020

Afgelopen 2 jaar is er enorm veel aandacht geweest voor kruidenrijk grasland vanuit de melkfabrieken. Dit klinkt heel mooi en leuk, maar hoe praktisch is het? Een kruidenrijk grasland is wel net wat anders dan een gewoon grasland en vergt een andere aanpak. Het begint al bij de inzaai, dit moet namelijk erg zorgvuldig gedaan worden en ook op het juiste moment.

Wat is het nut van een grasland met extra klavers/kruiden? Een klaver/kruidenrijk grasland heeft een hogere biodiversiteit doordat het verschillende grassen, vlinderbloemigen en kruiden bevat. De samenstelling van deze mengsels zorgt voor een synergie tussen verschillende planten, wat zowel boven als onder de grond de biodiversiteit verhoogt. Daarnaast zorgen vlinderbloemigen ook voor een betere smakelijkheid. Doordat klavers stikstof binden leveren ze op een makkelijke manier een hoogproductief, eiwitrijk en smakelijk gewas.

DLF heeft speciale kruiden/klavermengsels ontwikkeld. Deze mengsels bestaan uit verschillende soorten kruiden en klavers. De kruiden/klavermengsels zijn gemakkelijk te mengen met een weidemengsel, om zo tot een juiste verdeling tussen grassen en kruiden te komen. Het resultaat is een gezond kruidenrijk grasland. De Gras-/Klavermengsels zijn te gebruiken voor de veehouderij/ melkproductie, de mengsels gebruikt u voor de percelen die aangelegd worden met als doel de biodiversiteit te verhogen.