Let op met maaien tijdens droogte

27-4-2020

Het maaimoment van de eerste snede weer op de kalender. Normaal wordt eind april of begin mei het gras voor de eerste keer gemaaid. De kwaliteit van dit gras bepaalt voor een groot deel de uiteindelijke voerkosten. Het juiste maaimoment is daarom erg belangrijk. Zeker wanneer het erg droog of warm is, is het belangrijk om op het juiste moment en op de juiste maaihoogte te maaien.

Wanneer de verwachtging is dat het droog en ook warm blijft tijdens en na het maaien van de 1e snede is het verstandig om het gras iets langer te maaien. Hierdoor blijft het groener en beter bestand tegen de droogte en hitte.

De juiste maaihoogte
Gras is een gewas dat een goede hergroei heeft, men kan er dan ook meerdere sneden per jaar van oogsten. Het weet zichzelf dus na elke snede weer te herstellen. Het mechanisme in de plant dat voor de hergroei zorgt, kan echter ook beschadigen. Op een bepaalde hoogte in de grasplant zit het groeipunt. Vanuit dit punt schieten de nieuwe scheuten uit bij de hergroei. Bij het te kort afmaaien wordt dit groeipunt ook mee afgemaaid. Hierdoor kost het de grasplant te veel moeite en energie om weer te groeien voor de volgende snede, wat opbrengstverlies tot gevolg heeft. Wanneer het groeipunt van het gras meerdere malen afgemaaid wordt, kan dit zelfs blijvende open plekken in het grasland veroorzaken.