MASSAGRAS
Met Festulolium tot 2 ton meer opbrengst per ha

Grote intensieve melkveebedrijven hebben ook hogere grasopbrengsten nodig. Speciaal voor de moderne veehouder, die veel melk uit eigen ruwvoer wil halen, heeft DLF de Festuloliums doorontwikkeld. Als vooruitstrevende kweker heeft DLF als enige tot nu toe de meeste soorten en rassen Festuloliums gekweekt. Elk ras met unieke eigenschappen, speciaal voor intensieve maairegimes waar extra hoge opbrengsten gewenst zijn.

Festuloliums zijn er in meerdere soorten. Er zijn kruisingen die meer de eigenschappen bevatten van Italiaans/Engels raaigras en kruisingen die meer lijken op Rietzwenkgras. De eerste Festuloliumkruisingen waren vooral gericht op Italiaans en Engels raaigras. Deze kruisingen brachten de eerste jaren veel op om daarna in opbrengst terug te vallen. De nieuwe generatie Festuloliums, ontwikkelt uit Rietzwenktypes, zijn hierin sterk verbeterd. Zij houden hun productie over meerdere jaren vast.

Bedrijven die veel gras maaien hebben baat bij een zeer hoge opbrengst. Nog teveel bedrijven blijven steken rond de 10 ton drogestofopbrengst per ha. Door mengsels met Festuloliums van DLF te gebruiken zal de opbrengst fors omhoog gaan.

Festuloliums geven van zichzelf al een hogere opbrengst, maar wanneer deze soort wordt gebruikt in een gras/klaver mengsel wordt dit nog extra versterkt. Festuloliums met klaver leveren duidelijk meer opbrengst dan andere grassoorten.” Klaver geeft dus wel degelijk een extra waarde aan uw grasland. De nieuwe generatie Festuloliums zijn ontwikkeld uit kruisingen op basis van de Rietzwenktypes. Deze nieuwe Festuloliums zijn direct in het veld te herkennen!

Festulolium - Raaigrastype

De voordelen van een Festulolium raaigrastype ten opzichte van raaigras:

 • Tot 20% meer opbrengst t.o.v. Engels
 • 1-2 jaar langere standvastigheid t.o.v. Italiaans
 • Betere wortelontwikkeling en wortellengte
 • Veilige leverancier van ruwvoer

Het Festulolium raaigrastype combineert de hoge opbrengst en verteerbaarheid van Italiaans raaigras met de goede standvastigheid van beemdlangbloem. Het vervangen van Engels raaigras of Gekruist raaigras
door het Festulolium raaigrastype helpt om de opbrengst en de standvastigheid van het mengsel te verbeteren. Festulolium groeit vroeg in het voorjaar en kan al snel vocht uit de bodem opnemen. Een mengsel dat 40% tot 50% Festulolium raaigrastype bevat, kan tot wel 60% meer opbrengst leveren in de eerste en tweede snede.

De volgende ForageMax me ngsels bevatten een Festulolium raaigrastype:
UltraMax
TurboMax

Festulolium - Rietzwenkype 

De voordelen van een Festulolium rietzwenktype ten opzichte van rietzwenkgras

 • Hogere verteerbaarheid
 • Snellere vestiging en groei
 • Dezelfde hoge opbrengst en standvastigheid

Het Festulolium rietzwenktype bevat de eigenschappen van rietzwenkgras, zoals diepere beworteling en droogtetolerantie, en is bestand tegen natte omstandigheden. Daarnaast bevat het eigenschappen van raaigrassen, zoals een snellere kieming en een hogere verteerbaarheid. Het vervangen van rietzwenkgras door Festulolium rietzwenktype verbetert de verteerbaarheid van ruwvoer. Het vee heeft hierdoor een betere opname en benutting van nutriënten, waardoor ze meer melk produceren. Hiermee bespaart u ook nog eens op de aankoop van dure krachtvoeders.

De volgende ForageMax me ngsels bevatten een Festulolium raaigrastype:
PowerMax
StructoMax

De nieuwe Festulolium rassen hebben een aantal grote voordelen:

 • Betere fosfaatbenutting.
 • Sterkere en dichtere zode.
 • Beter standvastig over meerdere jaren.
 • Levering extra structuurwaarde in het rantsoen.
 • Snelle groeistart in het voorjaar.
 • Diepere beworteling.
 • Hogere eiwitopbrengst van eigen bedrijf.