Graszaadteelt

In Nederland vindt de teelt van graszaad uitsluitend plaats op contract. Nederlandse graszaadbedrijven laten op deze wijze de door hen zelf gekweekte en of licentie rassen, waarvan zij de vertegenwoordiging hebben, produceren om deze vervolgens zelf te verwerken en te verhandelen. Telers verplichten zich middels een teeltcontract het geproduceerde zaad te leveren aan de eigenaar of vertegenwoordiger van het ras.

DLF BV informeert en overlegt met een afvaardiging van de telers, zijnde de  Vertrouwenscommissie, over de contractvoorwaarden waaronder de teelt plaatsvindt. Belangrijke aspecten hierbij zijn onder andere de  vergoeding voor rasontwikkeling, verkoop- en afleveringskosten.

Graszaad oogst 2018

Michael Schippers van akkerbouwbedrijf Nieuw Campen vof uit Kamperland (Zld) heeft dit jaar 40 hectare graszaad voor DLF geoogst. Het betreft diverse rassen die hij een stuk sneller heeft afgerond dan voorgaande jaren. Alle percelen graszaad worden normaal gesproken in 3 weken gedorst, maar dit is nu in een week tijd gedaan. De graszaadoogst 2018 is voorspoedig verlopen. „Het dorsen is gewoon geweldig. Geen natte proppen en het zaad is ook droog.”, aldus Michael.

bron: Akkerwijzer