Paardenweidemengsels: een mooie, groene weide voor gezonde paarden

Het juiste graszaadmengsel is van grote invloed op de gezondheid een paard. De meeste graszaadmengsels zijn ontwikkeld voor het gebruik door koeien, maar paarden hebben andere voedselbehoeften dan koeien. Zo bevat gras voor paarden veel minder suikers dan gras voor koeien. Daarnaast moet het gras in paardenweides sterk zijn en snel herstellen, zodat je paard zonder problemen over het veld kan galopperen terwijl jij een mooie, groene weide houdt.

Wat is het beste graszaad om een paardenweide mee in te zaaien?

Een graszaadmengsel voor een sterke, gezonde paardenweide voldoet aan de volgende voorwaarden:

Geschikt voor grazen en maaien
Een paardenweide moet geschikt zijn om te begrazen én te maaien (wat je later als hooi kunt voeren). Paarden grazen het gras zeer kort af. Daarom moet een paardenweide bestaan uit uitstoelende grassoorten, met een laag groeipunt, die goed terug groeien na kort grazen.

Weinig onkruiden
Een dichte zode ontstaat door fijne grassoorten zoals roodzwenk Engels raaigras diploid. Een dichte zode is belangrijk omdat dit voorkomt dat onkruiden zich vestigen. Een groot aantal onkruiden is giftig voor paarden, daarom wil je ten alle tijden voorkomen dat een open zode ontstaat waar onkruiden zich kunnen vestigen. 

Sterke zode
Paarden zijn energiek en bewegen continu. Een paardenweide moet daarom bestand zijn tegen intensieve betreding. Een sterke zode ontstaat wanneer grassoorten worden gebruikt met veel en sterke wortels. Veldbeemd is een grassoort die zeer intensief wortelt en daarom ook wel de betonijzers van de grasmat worden genoemd. Deze soort wil je zeker terugvinden in een paardenweidemengsel!

Laag in eiwit en suikergehalte
Paarden kunnen de hele dag energiearm, structuurrijk gras en kruiden eten. Veel weides in Nederland en België bestaan uit grassoorten die voor paarden te rijk zijn aan eiwitten en fructaan (suiker). Dit brengt een verhoogde kans op gezondheidsproblemen met zich mee. Een goede paardenweide bestaat daarom uit grassen en kruiden die niet teveel eiwit en fructaan bevatten.

Endophyte-vrij
Endophyten zijn schimmels die in sommige grasrassen van nature voorkomen om gras sterker te maken tegen extreme ziekten en plagen. Paarden kunnen hier echter heel erg ziek van worden en in het slechtste geval zelfs aan doodgaan. Kies voor een paardenweide daarom altijd grassoorten die endophyte-vrij zijn.

Veel harde grassen
Gebitsproblemen en mondwondjes kunnen voorkomen worden wanneer een paardenweide bestaat uit voldoende harde grassoorten. Een goed paardenweidemengsel bevat dan ook altijd harde grassen zoals timothee of beemdlangbloem.

Voldoende smakelijkheid
Paarden zijn gevoelige dieren. Een afwisselende weide met smakelijke soorten gras en kruiden zijn goed voor de gezondheid én het humeur. Paarden zijn onder andere dol op timothee, reukgras, smalle weegbree en cichorei. Aan een goede, gezonde paardenweide zijn naast grassen ook altijd kruiden toegevoegd.
 

Paardenweidemengsels: een mooie, groene weide voor gezonde paarden | DLF

De voordelen van HorseMax:

  • Laag eiwitgehalte
  • Voldoende structuurrijk
  • Geschikt voor kort afgrazen
  • Smakelijk, maar niet te suikerrijk
  • Laag fructaangehalte

Waar te koop?

Koop HorseMax bij een dealer bij jou in de buurt. Klik op de knop voor een overzicht van de verkooppunten.

Paardenweide inzaaien? Kies HorseMax van DLFWaar kan ik HorseMax kopen?