Microclover® - een doorbraak in duurzaam groenbeheer

Stel je eens voor:  een duurzame grasmat, die het grootste deel van het jaar donkergroen blijft - zelfs tijdens droge periodes. Met Microclover kun je het hele jaar door een groen gazon laten groeien - met minimaal onderhoud. Microclover is een van de weinige plantensoorten die zijn eigen stikstofmeststof produceert. Dit zorgt ervoor dat je gazon de benodigde hoeveelheid meststof via Microclover krijgt, waardoor je grasmat groen blijft en je ook nog geld bespaart.

Wat is Microclover?

Microclover® is een zeer kleine witte klaver. Deze unieke klaversoort met kleine blaadjes is speciaal ontwikkeld voor gebruik samen met gras en heeft het bijzondere vermogen om tussen de grasplanten te groeien, een gelijkmatige verdeling over de grasmat te behouden en het gras van de benodigde stikstof te voorzien. Bovendien houdt het de grasmat gesloten, wat onkruiden onderdrukt en de hoeveelheid tijd die je kwijt bent met onderhoud vermindert.

Microclover is een vlinderbloemige, deze halen stikstof uit de lucht en geven het af aan de bodem, waardoor kunstmest overbodig wordt. Deze stikstofbinding vindt plaats in de wortelknobbeltjes die worden gevormd door de symbiotische Rhizobium-bacteriën. Het voortdurende proces van afstervende en afbrekende wortels betekent dat de opgehoopte stikstof beschikbaar is voor de omliggende grasplanten. Dat is pas een écht duurzame oplossing!

Microclover is een plant die stolonen produceert, waarmee het zich gelijkmatig verspreidt in de grasmat. Dit betekent dat het goed in staat is om kale plekken snel op te vullen, wat de kans verkleint dat onkruid zich kan vestigen en je dus minder tijd hoeft te besteden aan onkruidbestrijding. Bovendien stellen de stolonen de Microclover in staat zichzelf te herstellen na ernstige stress, waardoor je sneller weer een groene grasmat hebt.

Onze Microclover is aangepast aan een breed scala van klimatologische en bodemomstandigheden, waarbij het zowel natte en schaduwrijke omstandigheden als droogte tolereert. 

Onafhankelijke proeven van STRI-Bingley tonen aan hoe Microclover de kwaliteit van de grasmat verbetert wanneer het aan een graszaadmengsel wordt toegevoegd.

Waar kun je Microclover gebruiken? 

Microclover is geschikt voor openbare ruimtes zoals parken, maar ook voor sportvelden en golfbanen waar het kostenbesparend is vanwege de verminderde behoefte aan stikstofbemesting en onderhoudswerkzaamheden.

Microclover is niet alleen geschikt voor openbare ruimtes, maar is ook een uitstekende optie voor thuisgazons.

Hoe moet je Microclover onderhouden?

Om Microclover® op het gewenste niveau (minder dan 50%) in de zode te houden, kan wat stikstof worden gegeven in het voorjaar en de vroege zomer. De stikstof zal de groei van de grassen bevorderen. Afhankelijk van de groeiomstandigheden en het niveau van slijtage is 0 - 100 kg N/ha nodig; ongeveer 40 kg N/ha zou normaal gesproken voldoende moeten zijn. Stikstofbemesting in de zomer en herfst is niet nodig zijn.

Omdat Microclover geen fosfor, kalium of magnesium uit de atmosfeer fixeert, moeten deze voedingsstoffen zoals gebruikelijk worden toegepast.

Microclover - een duurzame keuze

In onze veredeling en productontwikkeling richten wij ons al meer dan 30 jaar op het ontwikkelen en veredelen van meer duurzame rassen die zijn aangepast aan de lokale klimatologische omstandigheden.
Microclover is zo veredeld dat de benodigde input laag is (water en bemesting), daarnaast is het bestand tegen ziektes en uitdagende weersomstandigheden zoals droogte en hevige regenval. Met Microclover wordt onderhoud eenvoudiger, duurzamer én goedkoper omdat er minder input nodig is op het gebied van meststoffen en water.

Wat is Microclover? | DLF

De voordelen van Microclover:

  • Stikstofbesparing: Microclover voedt stikstof aan het gras en bespaart hiermee 180 kg stikstof per hectare.
  • Effectieve onkruidonderdrukking: Microclover vult kale plekken op en zorgt voor een zeer dichte zode, hierdoor krijgen onkruiden minder kans zich te ontwikkelen.
  • Droogtetolerant: Microclover hoeft minder vaak beregend te worden én is bestand tegen langere periodes van droogte.
  • Lage onderhoudskosten: besparing op stikstofbemesting, water en minder onderhoudswerkzaamheden zijn ook een financiële besparing. 
  • Altijd een groen gazon: in het voorjaar is Microclover eerder groen en later in het jaar blijft het langer groen dan gras. Ook tijdens periodes van droogte blijft Microclover groen. Zie de foto hieronder voor jaarronde prestaties van Microclover.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Jaarrond een groene grasmat met Microclover | DLF