Eiwit van eigen land

Door meer eiwitrijke weidemengsels of gewassen als luzerne en klaver te telen, hebben veehouders meer controle over hun voerkosten en hun klimaatimpact. Zo worden veehouders meer zelfvoorzienend en minder afhankelijk van de inkoop van eiwitrijke grondstoffen. Tegelijkertijd hebben eiwitrijke gewassen een positieve milieuimpact, zoals een verbeterde bodemvruchtbaarheid en een verhoogde biodiversiteit.

Samenstelling van voedergewassen

De eerste stap naar meer eiwit van eigen land is de keuze voor het juiste voedergewas. Voor blijvend grasland hebben wij twee mengsels ontwikkeld die tot 10% meer eiwitopbrengst per hectare leveren. Met name in het voorjaar bij de 1e snede leveren de mengsels TetraMax en TetraMax Timo meer eiwit per hectare op dan een standaard mengsel.


Ook onze tijdelijke weidemengsels met festulolium, PLUS-grassen, zorgen voor een extra eiwitboost. Onze maaimengsels UltraMax, TurboMax en PowerMax kunnen wel 10% tot 15% meer eiwitopbrengst per hectare opleveren. Met name de mengsels met Rietzwenk PLUS verhogen de totale eiwitopbrengt.

Je kunt de eiwitopbrengst ook verhogen door het aandeel vlinderbloemige gewassen zoals luzerne en klaver in het grasland verhogen. Zo verhoog je niet alleen het eiwitgehalte van je grasland, maar kun je tegelijkertijd de stikstofgift verlagen. Het mengsel EiwitMax, bestaande uit Raaigras PLUS en vlinderbloemigen, kan tot wel 30% meer eiwitopbrengst per hectare opleveren.

Financiële en duurzame voordelen van eiwit van eigen land:

  • Kostenbesparing: alle eiwitten die zelf geteeld worden, hoeven niet ingekocht te worden
  • Meer autonomie en zelfvoorzienendheid – minder afhankelijkheid van schommelende internationale marktprijzen voor eiwitrijke grondstoffen
  • Minder druk op natuur in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië én drastische verlaging transportafstanden
  • Koolstofvastlegging en stikstofvastlegging (stikstofgift kan omlaag)
  • Verbeterde bodemstructuur, verhoogde biodiversiteit, grasland beter bestand tegen droogte