Festulolium: de beste eigenschappen van rietzwenk en Engels raaigras

Wat is festulolium?

Festulolium is een kruising tussen de festucasoorten beemdlangbloem of rietzwenkgras aan de ene kant en de loliumsoorten Engels raaigras of Italiaans raaigras aan de andere kant. Er zijn kruisingen die meer eigenschappen bevatten van Engels of Italiaans raaigras. Hierbij kun je denken aan een snelle vestiging, groei in het vroege voorjaar, een goede verteerbaarheid, een hoog suikergehalte en smakelijkheid. En er zijn kruisingen die meer lijken op rietzwenkgras. Met een hoge drogestofopbrengst, een hoge koudetolerantie, wintervastheid, droogtetolerantie en een hoge standvastigheid. Festulolium combineert de beste eigenschappen van Engels raai- en rietzwenkgras, en zijn bij DLF daarom bekend als Raaigras PLUS en Rietzwenk PLUS.

Raaigras PLUS

Raaigras PLUS is een festulolium waarbij de eigenschappen van Engels raaigras dominant zijn, maar aangevuld worden door de beste eigenschappen van rietzwenk. Hierdoor geeft Raaigras PLUS tot 20% meer opbrengst en heeft een één tot twee jaar langere standvastigheid dan normaal Engels raaigras. Daarnaast heeft Raaigras PLUS een zeer uitgebreid en snelgroeiend wortelsysteem waardoor deze festulolium efficiënt omgaat met water en mineralen en zeer droogtetolerant is.

Rietzwenk PLUS

Rietzwenk PLUS is een festulolium waarbij de eigenschappen van rietzwenkgras dominant zijn, maar aangevuld worden door de beste eigenschappen van Engels raaigras. Rietzwenk PLUS heeft hierdoor een snellere beginontwikkeling dan normaal rietzwenkgras. Dit zorgt bij elke snede voor een extreem hoge opbrengst. De toevoeging van Engels raaigras zorgt er tegelijkertijd voor dat deze festulolium een hogere verteerbaarheid heeft dan normaal rietzwenkgras.

Wanneer kies je voor festulolium?

1. Als je een intensieve veehouder bent en te maken hebt met een ruwvoertekort. De extreem hoge opbrengsten van festulolium maken het mogelijk om van een beperkte hoeveelheid grond meer ruwvoer van eigen land te halen. 

2. Als je veehouder bent die veel grasland roteert met bollen- of pootgoedtelers haal je met festulolium, door de snelle beginontwikkeling, en de sterke eerste en tweede snede, een hoge opbrengst van deze tijdelijke percelen.

3. Als je veehouder bent en je maisperceel één of twee rustjaren wilt geven en tegelijkertijd een goede opbrengst van dit perceel wilt halen, is festulolium ook de beste keus.

 

Festulolium combineert de eigenschappen van rietzwenkgras en Engels raaigras

De voordelen van festulolium

  • Tot 20% meer opbrengst: snelle begingroei en grote mate van standvastigheid dragen bij aan een hoge grasopbrengst

  • Droogtetolerant: grasland beter bestand tegen droogte door diep en uitgebreid wortelstelsel.

  • Hogere melkopbrengst: betere verteerbaarheid zorgen voor een hogere ruwvoeropname, waardoor de melkopbrengst stijgt.


Wist je dat festulolium van DLF speciaal is veredeld voor een betere celwandverteerbaarheid?


Celwandverteerbaarheid bepaalt hoe efficiënt een koe plantaardig eiwit kan omzetten naar melkeiwit. Een verbeterde celwandverteerbaarheid van 1% levert een 1/4 meer melk per koe per dag. Onze rassen hebben 4% betere celwandverteerbaarheid, wat gelijkstaat aan 1 liter melk meer per koe per dag. Op een bedrijf met 100 koeien met 315 lactatiedagen per jaar zorgt dat voor een meeropbrengst van meer dan 30.000 liter melk!