Luzerne: produceer meer eiwit van eigen land
Luzerne helpt je om meer eiwit van eigen land te produceren, waardoor je minder afhankelijk bent van de aankoop van eiwitten en je de kostprijs van de melk omlaag brengt. Luzerne heeft een hoog eiwitgehalte van 18-20% en is daarmee goed voor meer dan 3.000 kg ruw eiwit per hectare. Luzerne levert daarmee meer eiwit dan elk ander voedergewas. Ter vergelijking: voedergrassen hebben een ruw eiwitgehalte van ongeveer 14%, mais van ongeveer 9% en soja brengt ongeveer 1.200 kg ruw eiwit per hectare op.
Luzerne bespaart stikstof
Luzerne is een stikstofbindend gewas en heeft daarom geen stikstofbemesting nodig. Luzerne bindt stikstof uit de lucht en geeft dit af aan de bodem. Hierdoor kan ongeveer 250 - 300 kg stikstof per hectare worden uitgespaard. In een mengsel met gras zorgt luzerne hierdoor voor 100% van de bemesting.
Luzerne is een extreem droogtetolerant gewas
Luzerne heeft een diepe penwortel met zijwortels, die na enkele jaren, tot wel drie meter diepte kan groeien. Dit zorgt ervoor dat het gewas ook tijdens langere periodes van droogte nog steeds water uit diepere bodemlagen kan halen. Luzerne vergroot hierdoor de opbrengstzekerheid van je ruwvoerproductie.
Luzerne als groenbemester/roulatiegewas
Luzerne past perfect in het bouwplan als roulatiegewas. Het gewas zorgt voor structuurverbetering en verhoogt het stikstofgehalte in de bodem. Vanwege de diepe en sterke beworteling wordt de beluchting en het microbiële leven in de bodem verbetert. Bij een goede luzerneteelt kan de opbrengst van het vervolggewas met wel 5% worden verbeterd.
De voordelen van luzerne
- Hoog eiwitgehalte: Eigen productie eiwitrijk ruwvoer, minder aankoop nodig (minder kosten).
- Erg goede standvastigheid: Makkelijk te onderhouden (3-5 jaar).
- Stikstofbindend gewas: Bindt stikstof uit de lucht en geeft dit af aan het omliggende gewas. Zo kan tot wel 250-300 kg per hectare per jaar op stikstofgift worden bespaard.
- Verbeterde voedingsstructuur: Ook goed geschikt voor paarden.
- Droogtetolerant: De diepe wortels bereiken ook water in diepere bodemlagen tijdens droge periodes.
- Past goed in bouwplan: Luzerne zorgt voor extra stikstoflevering en verbetert de bodemstructuur.
Wat zijn meerbladige varianten en wat zijn de voordelen?
Meerbladig betekent meer dan drie bladen. De meeste varianten van luzerne zijn trifoliaten (driebladig). De meerbladige eigenschap kan bijdragen tot een hogere voederkwaliteit, maar niet altijd. Er zijn trifoliate varianten met gelijke of hogere voederkwaliteit dan meerbladige rassen.
Wat zijn de verschillen tussen luzerne en klaver?
Luzerne is meer persistent dan rode klaver. Het vereist minder sneden voor hooi of kuilvoer dan witte klaver. Luzerne is veel droogtetoleranter en kan gemakkelijk worden geteeld als een enkelvoudig gewas.
Tijdens de winterslaap (Fall Dormancy = FD) zal een ras niet of nauwelijks meer groeien. Hoe snel een ras in winterslaap gaat, wordt weergegeven met een cijfer. Hoe lager het getal des te eerder zal het ras in de herfst stoppen met groeien. FD1-rassen stoppen aan het begin van de herfst met groeien, terwijl FD10+ rassen nauwelijks stoppen met groeien, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor lage temperaturen.
Wat is het gevolg van winterslaap voor het aantal snedes per jaar?
Het FD-nummer geeft het waarschijnlijk aantal snedes per jaar aan. Een FD3 zal daarom 3 snedes per jaar hebben, een FD8 8 snedes enz.
Waarom is de stevigheid belangrijk?
Luzerne wordt meestal geteeld om te bemaaien in plaats van te beweiden. Maaien kan soms door toedoen van het weer, kapotte machines of andere werkzaamheden worden uitgesteld tot na de optimale oogstdatum. Stevigheid is dan zeer belangrijk om verlies van opbrengst en kwaliteit te vermijden.
Kan luzerne begraasd worden?
De meeste rassen zijn niet geschikt om intensief te beweiden, omdat de plant zal afsterven als de kroon beschadigd wordt. Er zijn een aantal rassen met een lagere kroon, die beter geschikt zijn om te beweiden.
Moet luzerne worden geënt en wat betekent dit?
Het stikstofbindend vermogen van peulvruchten zoals luzerne is een symbiotische relatie tussen de plant en de Rhizobiumbacteriën. In gebieden waar luzerne niet regelmatig wordt geteeld, is het onwaarschijnlijk dat Rhizobium van nature in de bodem zal voorkomen. Daarom is het inoculeren van het zaad met Rhizobium essentieel.
Hoe is het eiwitgehalte van luzerne in vergelijking met maïs, gras en klaver?
Normaal gesproken heeft luzerne een eiwitgehalte van 19%. Ter vergelijking: 8% bij mais, 15% voor kuilgras en 17% voor rode klaver.
Waarom is luzerne zo droogtetolerant?
Luzerne heeft een zeer lange penwortel die vocht uit diepere boedemlagen onttrekt dan andere planten. Hierdoor kan het niet alleen overleven, maar ook groeien onder droge omstandigheden.
Kan luzernezaad worden gemengd met graszaad?
Luzernezaad kan met graszaad worden gemengd. Dit is een hele goede manier om een optimale verhouding tussen energie en eiwit te bereiken.
Waarom is het aan te raden luzerne minstens een keer per jaar te laten bloeien?
Door luzerne te laten bloeien, kan de plant voedingsstoffen reserves opbouwen om tijdens de winter te overleven. Het is meestal het beste om de planten te laten bloeien voor de laatste snede van het jaar.
Kunnen koeien alleen op luzerne gevoerd worden?
Nee. De verhouding eiwit en energie van luzerne is geen optimaal rantsoen voor koeien. Luzerne moet aangevuld worden met kuilgras om de hoeveelheid energie van het rantsoen te verhogen.
Wanneer is de beste tijd om luzerne te maaien?
Luzerne moet worden gemaaid in het vroege knopstadium. Dit geeft de meest optimale opbrengst, met behoud van een hoog eiwitgehalte.
Waarom is zorg nodig bij het maaien en oogsten van luzerne?
De bladeren van luzerne zijn heel fijn en drogen daardoor sneller uit dan de stengel. Als er geen voorzorgsmaatregelen getroffen worden, kunnen bij het maaien of oogsten de bladeren beschadigen, wat een verlies in opbrengst van tot wel 40% kan betekenen.