4turf®-grassen: bewezen robuustheid

In de strijd tegen klimaatverandering, zijn de 4turf®-rassen leidend onder de tetraploïde Engels raaigrassen. 4turf®-rassen prijken bovenaan alle nationale rassenlijsten en beschikken over een uitzonderlijke goede droogte-, ziekte-, en zouttolerantie.

4turf gras: de beste bescherming tegen droogte en ziektes | DLF
4turf® is een reeks van tetraploïde Engels raaigrasrassen, die speciaal ontwikkeld zijn om ziekte, droogte en zout te weerstaan. 4turf® zorgt ervoor dat sportvelden, golfbaan en parken langer groen blijven. Een zode die bestaat uit 4turf®-zaden heeft minder beregening nodig en vraagt om minder onderhoud. Hierdoor spaar je tijd en geld uit. 4turf® is de beste keuze voor een grasmat zonder problemen. Dit wordt ondersteund door uitgebreid onderzoek dat we intern en extern hebben laten uitvoeren. Al onze 4turf®-rassen zijn meermaals getest door onafhankelijke onderzoekers. Eén van onze 4turf®-rassen, Fabian, heeft hierbij een innovatieprijs gewonnen vanwege zijn uitzonderlijke prestaties.

4turf® dominant op nationale rassenlijsten

We werken continu aan de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde 4turf®-rassen. Door jarenlange ervaring en kennis zijn we industrieleiders in de veredeling van tetraploïde Engels raaigrassen. Onafhankelijke onderzoeken ondersteunen dit, wat terug te zien is aan de dominantie van 4turf®-rassen op verschillende nationale rassenlijsten. Op bijna elke nationale rassenlijst in Europa bestaat het grootste deel van de tetraploïde Engels raaigrassen uit onze 4turf®-rassen:

  • Scanturf lijst: 3 van de 4 tetraploïde Engels raaigrasrassen zijn 4turf®-rassen.
  • Franse lijst: 3 van de 3  tetraploïde Engels raaigrasrassen zijn 4turf®-rassen.
  • Nederlandse Grasgids: 3 van de 5  tetraploïde Engels raaigrasrassen zijn 4turf®-rassen.
  • Engelse lijst: 7 van de 8  tetraploïde Engels raaigrasrassen zijn 4turf®-rassen.
  • Duitse lijst: 2 van de 3  tetraploïde Engels raaigrasrassen zijn 4turf®-rassen.

Uitzonderlijke droogtetolerantie voor een veranderend klimaat

In een veranderend klimaat hebben sportvelden, golfbanen en parken grasrassen nodig die beter bestand zijn tegen droogte. Onze veredelingsprogramma heeft 4turf®-rassen ontwikkeld die over sterkere en diepere wortels beschikken. Deze wortels zijn van groot belang wanneer grassen worden blootgesteld aan droogte. De sterke wortelarchitectuur van 4turf® zorgt ervoor dat deze grassen bestand zijn tegen verschillende type droogtes. Hierdoor blijft het gras langer groen en speelbaar tijdens droge periodes, en heeft het minder beregening nodig.

Verbeterde zouttolerantie

Zout is een wijd verspreid probleem dat een negatieve impact heeft op de kwaliteit van het gras. Denk hierbij aan bermen waar langs zout gestrooid wordt om wegen ijsvrij te maken of grasgebieden aan zee. Daarnaast wordt er ook steeds vaker gebruik gemaakt van brak water om gras te beregenen. Bovendien is er in steeds meer gebieden sprake van verzilting, als gevolg van toenemende droogte. Hierdoor is een goede zouttolerantie een steeds belangrijkere eigenschap van gras.
Al onze 4turf®-rassen hebben een verbeterde zouttolerantie. Wanneer je met hogere zoutconcentraties te maken hebt, in de bodem of in het beregeningswater, is een goede zouttolerantie onmisbaar. De verbeterde zouttolerantie van 4turf® zorgt voor een betere grasgroei bij hogere zoutconcentraties, wat leidt tot een betere kwaliteit zode, die er goed uitziet.

Verbeterde ziektetolerantie

Nieuwe grasziektes steken de kop op en bekende ziektes worden heviger. 4turf®-rassen zijn zeer ziektetolerant, wat ook een goede bescherming blijkt te zijn tegen bestaande ziektes. De ziektetolerantie van 4turf® zorgt ervoor dat grasgebieden toekomstbestendig zijn. Je bespaart tijd en geld in onderhoud door te kiezen voor ziektetolerante rassen. Daarnaast heb je ook minder gewasbeschermingsmiddelen nodig, waardoor je grasmat duurzamer wordt.

4turf® voor een zekere toekomst

De uitdagingen in groenbeheer zullen in de toekomst groter worden. Met toenemende droogte, nieuwe ziektes en een strijd om beperkte zoetwaterbronnen, heb je meer dan ooit grassen nodig die bestand zijn tegen een veranderend weer en klimaat. 4turf® is het graszaad dat je beschermt tegen een onzekere toekomst.

Meer weten over 4turf®? Neem contact op met je lokale accountmanager.