Welke groenbemester is de beste keuze voor mijn perceel?
Om te bepalen wat de beste groenbemester voor jouw perceel is, moet je jezelf afvragen wat je doel met de groenbemesterteelt is. Wil je de bodemstructuur verbeteren, het aandeel organische stof verhogen, aaltjes bestrijden, of simpelweg aan de vergroeningsregels voldoen? Hoewel je met een groenbemester meerdere doelen tegelijkertijd kunt realiseren, is het belangrijk om één hoofddoel te bepalen.
Wanneer je vooral veel organische stof wilt opbouwen, moet je kijken naar een groenbemester die een zo hoog mogelijk effectieve organische stofopbrengst heeft. De beste keuze is dan Japanse haver, deze heeft een organische stofopbrengst 1500-2500 kg per hectare.
Wanneer je aaltjes wilt bestrijden is het van belang om te kiezen voor een groenbemester die aaltjes actief verminderd. In dit schema kun je per hoofdgewas en soort aaltje bekijken welke groenbemester de beste keuze is.
Wanneer je in de eerste plaat aan de vergroeningsregels wilt voldoen kun je kiezen voor de voordelige EuroMix.
Welke groenbemester zorgt voor de hoogste organische stofopbouw?
Vital Earth mengsels met Japanse haver zijn de beste keuze voor de opbouw van organische stof. Japanse haver geeft tot 2500 kg organische stof per hectare. Bladrammenas en gele mosterd zijn twee andere veelgebruikte groenbemesters. Bladrammenas levert tot 950 kg organische stof per hectare en gele mosterd tot 900 kg. Wanneer je op zoek bent naar een groenbemester die de meest organische stof oplevert, kies dan voor Vitalli (enkelvoudig ras Japanse haver) of voor HumusMix (mengsel van Japanse haver en Engels raaigras).
Wanneer is het beste zaaimoment voor groenbemesters?
Het beste zaaimoment is afhankelijk van welke groenbemester je kiest. In onderstaand overzicht kun je de zaaiperiode per mengsel en ras terugvinden.

Wanneer moet ik een groenbemester onderwerken?
Om aan de vergroeningsregels te voldoen hoef je een groenbemester maar 8 weken te laten staan. Voor een maximale werking adviseren wij om het gewas langer te laten staan.
Voordelen vroeg onderwerken:
- Meer tijd voor de vertering van de gewasresten (aan te bevelen bij Japanse haver en gras).
- Minder kans op zaadvorming van de groenbemester.
- Minder risico op zaadvorming onkruid.
- Snellere opwarming van de bodem.
- Sneller opdrogen van de grond.
Voordelen van laat onderwerken:
- Langere periode van stikstofopname.
- Beschermt de bodem langer tegen erosie (wind en neerslag).
- Langere groeiperiode en dus hogere organische stofproductie.
- Langer vasthouden bodemvocht.
- Betere onkruidonderdrukking bij goede bedekking.
- Draagt meer bij aan biodiversiteit.
Welke groenbemester is de beste keuze voor NKG (Niet Kerende Grondbewerking)?
NKG krijgt steeds meer aandacht in de akkerbouw. NKG houdt in dat de bodem minimaal verstoord wordt. Bij deze manier van akkerbouw wordt diep ploegen vermeden. Door de bodem niet te keren en minder intensief te bewerken wordt de weerbaarheid van de bodem verbeterd en het bodemleven bevordert. In het kort draagt NKG, net als groenbemesting, bij aan de vitaliteit van de bodem.
Wanneer je NKG toepast kies dan voor een vorstgevoelige soort zoals GM FaceliaMix, Floraine of Serval. Het is aan te raden om in de winter de groenbemester voor te bewerken door middel van maaien, klepelen of rollen. Dit zal het verteringsproces versnellen.
Trekken groenbemesters slakken aan?
Bij sommige akkerbouwers bestaat het idee dat groenbemesters in de winter een schuilplaats vormen voor slakken, die in het voorjaar vermeerderen en voor schade kunnen zorgen aan de hoofdteelt. Onderzoek van de Universiteit Wageningen heeft aangetoond dat gele mosterd, bladrammenas en facelia geen schuilplaats voor slakken vormen en dat het telen van deze groenbemesters dan ook niet tot vermeerdering van slakkenpopulaties leidt. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat wikke wel meer slakken aantrekt.
Wanneer kies ik voor een mengsel en wanneer voor een enkelvoudig ras?
Wanneer er sprake is van een aaltjesbesmetting adviseren wij om te kiezen voor een resistent enkelvoudig groenbemesterras en niet voor een complex mengsel. De verschillende soorten in het mengsel zouden namelijk kunnen zorgen voor de vermeerdering van aaltjes.
Om te voldoen aan de vergroeningsregels is het noodzakelijk om te kiezen voor een groenbemestermengsel met tenminste twee soorten. Wij bieden ook mengsels aan die aan de vergroeningsregels voldoen en tegelijkertijd actief aaltjes verminderen, zoals BCA NemaMix Laat en Japanse haver GLB.
Welke groenbemester werkt het beste om aaltjes te bestrijden?
Welke groenbemester het beste werkt om aaltjes te bestrijden is afhankelijk van de hoofdteelt en het type aaltje waar je mee te maken hebt. In onze productkiezer kun je een selectie maken op basis van de hoofdteelt en het type aaltjes. Zo kun je eenvoudig bepalen welke groenbemester de beste keuze is voor jou.
Productkiezer NL
Productkiezer BE
Hoe kan ik een groenbemester het beste inpassen in mijn bouwplan?
De hoofdteelt is leidend bij de keuze voor de groenbemester binnen het bouwplan. Wanneer er geen problemen zijn met aaltjes is de keuze voor groenbemesters uitgebreider. Wanneer er sprake is van een aaltjesbesmetting is het van belang om de aaltjes te bestrijden om zo de hoofdteelt zo goed mogelijk te laten slagen. In het geval van een aaltjesbesmetting bepaalt deze dus de keuze voor de groenbemester.
Wat zijn de vergroeningsregels?
Wij hebben de vergroeningsregels voor Nederland hier voor je op een rij gezet.
Wij hebben de vergroeningsregels voor België hier voor je op een rij gezet.