‘Mijn afnemers zijn boeren die zelf geen voederbieten kunnen telen vanwege de grondsoort of boeren die het voeren ervan een keer willen uitproberen.’ Aan het woord is Dingeman Langestraat, akkerbouwer in het Zuid-Hollandse Abbenbroek.
Zo lang hij zich kan herinneren worden er al voederbieten geteeld op zijn bedrijf. Eerst voor zijn eigen 20 koeien, maar de laatste jaren voornamelijk voor anderen.
Afgelopen jaar teelde hij 17 hectare van verschillende rassen voor verschillende boeren. ‘Op de rassenlijst selecteer ik rassen met een hoge drogestofopbrengst. Daarom koos ik dit jaar onder meer voor het ras Bergman’, legt Langestraat uit. ‘Het vervoer van de bieten is een van de kostenposten. Hoe hoger het drogestofpercentage, des te minder water je vervoert.’
De juiste rassen kiezen loont volgens Langestraat. ‘Partijen die ik verkoop van 100 ton of meer, laat ik altijd onderzoeken. Gemiddeld ligt het drogestofpercentage boven de 20 procent, de vem boven de 1200 en het suikergehalte op 700 gram.’
De meeste voederbieten worden ingekuild samen met de mais (foto: Marleen Langestraat)
De meeste partijen die Langestraat verkoopt, gaan door de maiskuil. ‘Ik zorg er dan voor dat de bieten gerooid zijn, schoongemaakt en gesnipperd zijn. Het liefst doe ik dat op de dag van het hakselen, dan gaan de bieten zo vers mogelijk de kuil in. De eerste percelen worden al half september gerooid en het laatste perceel ging in de derde week van december van het land.’ Langestraat kan ook voor boeren die zelf voederbieten telen, helpen om de bieten te reinigen, te snipperen en in te kuilen.
De verschillende oogstmomenten zorgen wel voor verschillende opbrengsten. ‘De voederbiet kan lang doorgroeien. In september ligt de opbrengst op 90 ton en in december haalden we wel 140 ton van een hectare.’
Snipperen van voederbieten op de maiskuil (foto: Marleen Langestraat)
Langestraat merkt een groeiende belangstelling voor de voederbiet. ‘Ik heb zelfs een vracht geleverd aan een boer in Assen. Soms zijn boeren bang dat de suiker in de voederbiet kan zorgen voor pensverzuring. Maar gesnipperd in de maiskuil worden de suikers omgezet in het gunstige melkzuur’, vertelt hij.
‘Ik heb recent bietensnippers uit een geconserveerde maiskuil gepeuterd en laten onderzoeken’, zegt Langestraat. ‘Het VEM-gehalte was met 100 VEM gedaald, van de originele 700 gram suiker was nog maar 15 gram over! Gesnipperd in de maiskuil is het perfect voer voor de koeien.’