DLF komt met vernieuwd Masterline grassenpakket voor de golfbaan

DLF introduceert met het Masterline pakket voor golfbanen een reeks graszaadmengsels die speciaal zijn afgestemd voor ieder specifiek onderdeel van de golfbaan. Greenkeepers kunnen zo kiezen voor het beste mengsel per segment. “We hebben een apart portfolio voor de golfsport gemaakt. We bieden in het vernieuwde Masterline golf-portfolio verschillende grassoortmengsels voor op de green, maar ook voor de tee, de fairway, rough en de driving range.”

Aan het woord is Thomas van Tetering, Product- & Marketingmanager Benelux van de grasspecialist met hoofdkantoor in Kapelle. “DLF is ’s werelds grootste graszaadveredelaar en -producent. We zijn op elk continent te vinden en marktleider in recreatiegrassen en ook specifiek in de sportveldensector, maar we hebben de ambitie ook de grootste in golf te worden. Zéker in de golfsector is de keuze voor de soort gras heel gevoelig, dat verschilt echt per land of regio.”

Blijven innoveren

“Masterline is het merk waar al onze graszaadmengsels onder vallen die we in de Benelux verkopen. Dat gaat van amateurclubs tot clubs in de eredivisieniveau als het om voetbal gaat, maar ook om golfbanen."

“De golfsport is veeleisend, specifiek en echt hoogwaardig. Met vakkundige mensen. Voor die greenkeepers hebben we nu ons portfolio vernieuwd. Elk mengsel is speciaal samengesteld voor het gebruik op dat specifieke stukje van de golfbaan, allemaal met eigen grassoorten erin en ook andere rassen, die we speciaal selecteerden voor de Benelux-markt en het klimaat in Nederland en België. Ze voldoen we aan de strenge eisen van de greenkeeper.”

"Daarnaast blijven we natuurlijk innoveren. We doen continu onderzoek en zoeken steeds weer naar verbetering van de rassen. Gezondere en fijnere Engelse raaigrassen, betere struisgrassen en roodzwenken, waar bijvoorbeeld minder kunstmest voor nodig is.” Die verbeteringen blijven niet onopgemerkt. “Zo hebben we hele goede struisgrassen voor de golf, die ook op de STRI-lijst staan (de wereldwijd toonaangevende Engelse Sports Turf Research Institute, red): Cleek en Arrowtown. Die lijst is voor greenkeepers heel belangrijk.”

Golfmengsels voor elk onderdeel van de golfbaan | DLFRoodzwenkgras en struisgras

“Bij de strenge eisen van de greenkeeper heb je het bijvoorbeeld over een hoge betredingstolerantie, fijnheid van het blad en zeker ook een hoge ziektetolerantie is uiterst belangrijk. Zoomen we dan in op de fairway, dan hebben we enerzijds een mengsel dat voornamelijk bestaat uit roodzwenkgras en een ander met losse struisgrassen – zowel witte als gewone.”

Het belangrijkste is dat de grassen goed bestand zijn tegen het klimaat in Nederland en België, de ondergrond is eigenlijk niet van belang, zo stelt Van Tetering. Hoewel er alleen in Nederland al zandgrond en kleigrond is, die totaal verschillend zijn. “Maar een golfbaan – en dat geldt zeker voor tees en greens - wordt afgegraven, pas daarna wordt de ondergrond opgebouwd met verschillende lagen. Zo ontstaat een uniforme ondergrond. Wat dat betreft is er geen verschil tussen bijvoorbeeld Engeland en Nederland of België.”

4turf® voor tee en fairway

“Voor de green heb je minder keuze in grassoorten; je wilt daar het allerfijnste van het fijnste, die ook nog tegen extreem kort maaien bestand zijn. En voor de tee heb je weer hele sterke grassen nodig, die zich goed herstellen na het geweld van het afslaan. Daarvoor hebben we ook twee mengsels: TeeMaster en GolfMaster. Daar zit bijvoorbeeld 4turf® in, een Engels raaigras tetraploïd. Die is extra gezond, extra sterk, heeft een hoge ziektetolerantie en is ook bestand tegen winterse omstandigheden. 4turf® heeft ook een betere beworteling, een grasmengsel dat goed overweg kan met droge omstandigheden. Ideaal voor de veeleisende omstandigheden van de tee, die zich zo snel mogelijk moeten herstellen, en de fairway. Je wilt natuurlijk sowieso zo weinig mogelijk beregenen op de golfbaan, uit kosten- en duurzaamheidsoverwegingen.”

Van Tetering legt uit dat het Masterline golfpakket helemaal vernieuwd is. “We hadden de verschillende soorten en rassen al wel in ons assortiment, maar de samenstelling per mengsel is compleet vernieuwd en specifiek afgestemd op het speciale gebruik op elk onderdeel van de golfbaan. Op deze manier heeft de greenkeeper de keuze uit een compleet graszaadpakket, geoptimaliseerd voor gebruik op de golfbaan.”

Onafhankelijk onderzoek

“Wij kunnen natuurlijk van alles uitleggen over onze producten, maar veel beter is het als we ons verhaal met onafhankelijk onderzoek kunnen aantonen. Dat kan, met de Grasgids in Nederland en met de rassenlijst van STRI uit Engeland. Beide rassenlijsten zijn de ‘grassenbijbel’ voor greenkeepers en al onze mengsels zijn gebaseerd op de rassen die daarin vermeld staan. En zelf staan we voor 100% achter onze producten.”

Om onze klanten verder te kunnen ondersteunen en meer contact met greenkeepers te krijgen, heeft DLF Erik Dolstra aangetrokken. “Een recreatiegrassenspecialist die ook Hoofd Greenkeeper is geweest en technische ondersteuning op het gebied van grassen kan geven aan de verschillende golfbanen in de Benelux. Hij kan dus uit eigen ervaring het verhaal vertellen en de klanten adviseren de beste keuzes te maken voor de mooiste golfbanen. Waarop de golfer zijn spelletje op de best mogelijke manier kan spelen. En daar gaat het natuurlijk om: spelplezier.”

Introductie nieuwe graszaad golfmengsels | DLF

“Goed dat DLF investeert in de golfmarkt”

ProGrasS-directeur Mark Timmerman is blij met de ontwikkelingen bij DLF op de golfmarkt. “Goed dat ze hierin investeren. En dan heb ik het zowel over de producten als in de marketing en de mensen. Dat Erik Dolstra er nu bij komt als vraagbaak voor ons als leveranciers is een goed teken. Voorheen moest ik me nog wel eens voor advies naar Engeland of Denemarken wenden, nu krijgen we met productmanager Erik onze eigen Nederlandse golf- en sportveldenspecialist.”

Timmerman – gepokt en gemazeld in de recreatiesector en met name ook op golfbanen – ziet dat DLF potentie ziet in de golfmarkt. “We zijn zo’n vijf jaar geleden met ze gaan samenwerken. Ze zijn natuurlijk marktleider en dat merkten we meteen. Er is veel kennis en kunde aanwezig, en ze blijven innoveren. Bijvoorbeeld met 4turf®. Toen we met elkaar gingen samenwerken, merkten ze ook meteen de groeipotentie in de golfsector. We helpen elkaar naar een hoger plan, denken met elkaar mee.”

“Nu gaan ze dus nog meer professionaliseren door de golfbaanmengsels onder de Masterline uit te brengen. Ik vind dat een goede ontwikkeling, zo laten ze zien dat ze de sector serieus nemen. De mengsels dragen nu een herkenbare naam én ze zijn ook nog eens samengesteld uit de beste rassen voor specifieke onderdelen van de golfbaan, ook nog eens in herkenbare verpakking met uitstraling. Al met al opnieuw een flinke stap voorwaarts. Het is een mooie upgrade van het portfolio, met rassen en mengsels die echt een toegevoegde waarde hebben in de golfsector.”

Dit artikel is op 3 maart 2023 verschenen in vakblad Greenkeeper
Tekst: Johan Koning, www.johankoning.nl