DLF onderzoekt precisie-veredeling in Deens project

Kleine genetische aanpassingen leiden tot betere eigenschappen. Hoe identificeren we deze?

Soms zorgen enkele zeer kleine variaties in plantengenetica voor grote veranderingen in planteigenschappen. Neem bijvoorbeeld broccoli. Hoeveel weten dat de roos die we eten het resultaat is van een abnormale groei die wordt veroorzaakt door 1 a 2 DNA-variaties (mutaties)? Net als dat velen onder ons niet weten dat kleine genetische veranderingen grote verschillen in de verteerbaarheid van voedergrassen kunnen veroorzaken.

Sommige van deze mutaties worden door de natuur zelf spontaan gecreëerd. Anderen kunnen worden veroorzaakt door zaden chemisch te behandelen. Deze mutaties gebeuren echter willekeurig en het kost dan veel tijd en geluk om de positieve veranderingen te identificeren. Nou ja, in ieder geval tot voor kort. Een nieuwe technologie, genaamd "Precision Breeding", gebruikt een bacterieel afweersysteem met de naam "CRISPR / Cas9" om heel precies bepaalde mutaties te veroorzaken. Als je al weet welke genen bepaalde belangrijke eigenschappen beheersen, kan het systeem worden gebruikt om slechts één mutatie te maken in deze genen.

In de afgelopen jaren heeft DLF aanzienlijke kennis opgedaan op de genetica die de diervoederkwaliteit controleert. Via intensieve screenings konden onderzoekers mutaties in de biosynthese van lignine identificeren, wat een positief effect had op de verteerbaarheid van het gras. Maar er zijn er veel meer, en om naar alternatieven te blijven zoeken, zullen de wetenschappers van DLF nu samen met de onderzoekers van drie andere Deense veredelingsbedrijven en drie universiteiten onderzoeken of deze mutaties sneller kunnen worden verkregen met CRISPR / Cas9. Het project heet "ReTraQue" (Resistance-Traits-Quality, red: Weerstand-Eigenschappen-Kwaliteit) en het zal deze technologie inzetten bij tarwe, gerst, aardappelen, raaigras en luzerne. Een belangrijk doel is het verbeteren van de opbrengst in alle gewassen, de ziekteresistentie in granen verhogen en de verteerbaarheid in raaigras en luzerne vergroten.

Het project zal vijf jaar lopen en heeft een totaal budget van 5,6 miljoen euro. Ook krijgt het project financiële ondersteuning van Innovation Fund Denmark.