Microclover: de duurzame oplossing voor een groen gazon

Zie je klaver als een onwenselijke indringer in je gazon? Dan is dit het moment om daarover van gedachten veranderen. Microclover is een speciale zeer kleinbladige klaver, die speciaal is ontwikkeld om te groeien in combinatie met gras om zo een groenere, dichtere en gezondere grasmat te creëren. Microclover is bovendien de perfecte oplossing voor hoveniers die streven naar meer onderhoudsarm en duurzaam groenbeheer. Thomas van Tetering, Product & Marketingmanager bij DLF, vertelde ons meer over de grote impact van dit kleine klavertje.

Verbetert de kwaliteit van gazons én bespaart meststoffen

“Het mengen van microclover gras verbetert de kwaliteit van het gazon”, legt Van Tetering uit. “Microclover groeit laag tussen de grasplantjes, door de kleine en fijne blaadjes is het nauwelijks zichtbaar in het gazon. Het klavertje zorgt voor een goede bodembedekking, waardoor er minder kans is op kale plekken.” Maar dat is niet het enige voordeel, zo blijkt: “De kleine klaver bindt stikstof uit de lucht en legt dit vast in de bodem, waar het ten goede komt van de grasmat. Microclover zorgt voor een continue aanvoer van stikstof, wat zorgt voor een constante grasgroei, zonder het risico van overbemesting.”

Verlaagt de noodzaak voor onkruidbestrijding

Onkruid kan een groot probleem zijn in gazons, vooral in de zomermaanden. Microclover kan helpen om de groei van onkruid te verminderen, doordat het de bodem bedekt en de concurrentie aangaat met ongewenste planten. “Ook zorgt het ervoor dat je gazon vier seizoenen lang groener van kleur blijft. Daarnaast betekent een lagere onkruiddruk natuurlijk ook geld- en tijdswinst voor de hovenier”, aldus Van Tetering.

Microclover verlaagt de onkruiddruk | DLF

Bespaart water

De droge zomers en dorre gazons van de afgelopen jaren hebben we waarschijnlijk allemaal nog goed voor ogen. Ook hierbij kan Microclover uitkomst bieden: “klaver wortelt diep, veel dieper dan gras. Hierdoor kan het in droge periodes nog steeds water uit diepere bodemlagen te halen, waardoor het gazon langer groen blijft. Daarnaast houdt het de bodem goed bedekt, waardoor er minder water verdampt en het vocht beter in de bodem behouden blijft”, zo legt Van Tetering uit. “Dit zorgt voor een besparing op de waterkosten, en voor een gazon dat langer groen blijft, ook tijdens een beregeningsverbod”.

Voor de hovenier die voor het eerst Microclover gaat zaaien heeft Van Tetering nog wel een aantal tips om succesvol een gazon met Microclover aan te leggen: “Gebruik maximaal 5% Microclover en zaai dit samen met het gras in. Bemest niet teveel bij met stikstof bij en blijf regelmatig maaien, zodat de klaver mooi onderin blijft. Als je dan eenmaal het resultaat ziet, weet ik zeker dat je nooit meer terug wilt!”

Dit artikel is in april 2023 verschenen in Vakblad Groen Groeien