Wees voorbereid op vaker voorkomende voorjaarsdroogte – kies droogtetolerante 4turf®-rassen

Voorjaarsdroogte is een relatief nieuw fenomeen dat wordt veroorzaakt door klimaatverandering. Voorjaarsdroogte is één van de grootste uitdagingen waar sportveldbeheerders mee te maken krijgen. Gelukkig zijn onze stress-tolerante 4turf® tetraploïde Engels raaigrasrassen de perfecte oplossing tijdens droge periodes in het voorjaar.

Tetraploïde Engels raaigras is beter bestand tegen droogte | DLF

Kies gras dat bestand is tegen een droog voorjaar

Een tekort aan water tijdens het groeiseizoen in het voorjaar leidt tot een verminderde grasgroei. Dit zorgt voor een sportveld van slechte kwaliteit met weinig grasdichtheid, waar minder uur op gespeeld kunnen worden omdat er veel tijd nodig is voor herstelwerkzaamheden. In het slechtste geval sterven de grasplanten af en is het noodzakelijk om het veld volledig opnieuw in te zaaien.

Voorkom het risico op een door droogte beschadigd sportveld en kies voor grassen die bestand zijn tegen voorjaarsdroogte. Dat is precies wat onze 4turf® tetraploïde Engels raaigrasrassen zijn.

Een snelle vestiging is noodzakelijk om voorjaarsdroogte te overleven

Sportveldgrassen hebben sterk ontwikkelde wortels nodig om beter om te gaan met voorjaarsdroogte. Tijdens voorjaarsdroogte bevat de bodem nog steeds water in de diepere bodemlagen. Alleen grassen met een grote, diepe wortelmassa kunnen dit water bereiken. Sportveldbeheerders kunnen de droogtetolerantie van hun veld vergroten door gebruik te maken van 4turf®-rassen van DLF.

4turf®-rassen vestigen zich snel. Ze ontwikkelen sneller een grote wortelmassa. Door hun snelle vestiging en verbeterde wortelstructuur hebben deze grassen een betere tolerantie tegen voorjaarsdroogte. Deze rassen worden daarnaast ook gekenmerkt door een snelle groei, wat betekent dat het gras sneller herstelt zodra de droogte voorbij is. Het sportveld zal er beter uitzien en zorgen voor een maximaal aantal speeluren.

Een ander groot voordeel van droogtetolerante 4turf®-rassen is dat zij lagere onderhoudskosten en een lagere milieu-impact hebben. Een dichte zode maakt het lastig voor onkruiden om zich te vestigen, waardoor er minder reparaties nodig zijn en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verminderd kan worden. 4turf®-rassen besparen ook water omdat zij minder irrigatie nodig hebben om het droge voorjaar te overleven.

4turf® zorgt het hele jaar door voor een betere grasmat

Sportveldbeheerders die kiezen voor 4turf® besparen het hele jaar door tijd, geld en grondstoffen. Zij onderhouden een gezonder sportveld en verliezen minder speeluren aan voorjaarsdroogte. Dit geeft hen een voorsprong voor de rest van het jaar. Door het uitgebreide wortelstelsel en de gezonde planten hebben 4turf®-rassen een veel grotere kans om ook andere stressvolle gebeurtenissen te overleven. Als een zomerdroogte volgt na een voorjaarsdroogte, zal het gras dat het beste bestand was tegen de voorjaarsdroogte de grootste kans hebben om ook de zomerdroogte te overleven.

Meer weten over 4turf®? Klik hier.
Bekijk hier onze mengsels met 4turf®