Internationale grasgids en Shockproof! mengsels

Klimaatverandering vraagt om robuuster gras

De klimaatomstandigheden in de Benelux en Europa zijn constant aan het veranderen. De laatste jaren wisselen periodes waarin extremen in weersomstandigheden voorkomen zich steeds vaker af. Plaatselijk kan er daardoor zeer veel regen vallen of zien we juist een lange periode van droogte. Dit veroorzaakt nieuwe omstandigheden waar het gras mee om moet kunnen gaan.Het is daarom ook een thema wat niet meer weg te denken valt uit deze sector. Als graszaadveredelingsbedrijf moeten wij hier ook rekening mee blijven houden nu en in de toekomst.

DLF test haar rassen uitvoerig in verschillende landen in Europa en menig ras staat in de top van vele rassenlijsten vermeld. Echter de huidige manier van het gebruiken van slechts één rassenlijst, zoals de GrasGids, is niet meer voldoende in Nederland. Vanuit Nederland gezien zijn er 3 assen te trekken in Europa, waarbij elke as een ander soort klimaat heeft. In Noordoostelijke richting vriest het het hardst en langst. In Zuidelijke richting is de temperatuur het hoogst, waardoor het ook droger is. In Noordwestelijke richting is het natter en minder warm.

Deze verschillende weersomstandigheden in onze aangrenzende buurlanden zijn te koppelen aan rassenlijsten uit hun klimaatzones: Engeland (STRI), Frankrijk (SFG) en Duitsland (RSM).


DLF zorgt nu voor ShockProof! rassen die tegen alle weersomstandigheden bestand zijn. In deze Internationale GrasGids staan de DLF ShockProof! rassen welke op minimaal 3 van de 4 aanbevolen Europese rassenlijsten staan. Dit zorgt voor een lijst met grasrassen welke geschikt zijn voor elke klimaatzone en goed bestand zijn tegen extreme afwisseling van het weer.

Wat is het voordeel van deze Internationale GrasGids?

De Internationale GrasGids kijkt verder dan de grenzen van één land. In elk land worden andere criteria gebruikt voor het beproeven van een ras. Dit is ook logisch want elk land heeft andere gebreken en invloeden waar het gras mee te maken heeft. Door het combineren van de kennis uit al deze 4 lijsten komt er een nieuwe lijst naar voren welke vele malen sterker en overtuigender is dan alleen de GrasGids. Tegenwoordig wordt er al door veel greenkeepers en sommige fieldmanagers gebruik gemaakt van de STRI-gids, echter is het nog beter om alle vier de lijsten in één lijst te combineren!

ShockProof! rassen: Uw zekerheid

Shockproof is het keurmerk voor grasmengsels, waaruit de samenstelling voor tenminste 75% bestaat uit rassen van de Internationale GrasGids. Dit geeft een zekere garantie dat het mengsel robuust en Climate proof is. Een Shockproof! mengsel geeft de garantie dat de rassen die erin zitten, bestand zijn tegen klimaatwisselingen en de extreme verschillen daartussen.

In de toekomst gaat DLF meer recreatie- en sportmengsels samenstellen met het keurmerk “ShockProof!”, aan de hand van de Internationale GrasGids. Dit zorgt er voor dat deze mengsels bestand zijn tegen mogelijke extreme weersomstandigheden in de verschillende seizoenen van het jaar.

Internationale GrasGids

Hieronder staan de ShockProof! rassen van DLF, welke in de top 10 van de Internationale rassenlijsten staan. Deze rassen zijn daarmee bestand tegen het extreme klimaat en verschillende weersomstandigheden. Van de top 10 beste rassen per soort in Europa zijn er ten minste 4 van DLF, wat aangeeft dat DLF marktleider is op het gebied van sport- en recreatiegrassen. Onze mengsels met het ShockProof! keurmerk bevatten rassen uit de onderstaande Internationale GrasGids.