De vernieuwde GLB heeft bijgedragen aan een groeiende interesse voor luzerne onder melkveehouders. Luzerne zorgt voor meer eiwit van eigen land en de lange wortels maken het een droogtetolerant gewas. Veel veehouders overwegen het gewas nu op te nemen in bouwplan, maar twijfelen nog: “is luzerne een interessant gewas voor mij?”
Luzerne is een waardevol gewas om nog meer eiwit van eigen land te produceren. Ook in droge tijden! Om de keuze gemakkelijker te maken heeft DLF speciale luzernerassen voor de veehouder geselecteerd onder de naam DLF-Alfalfa.
Daarnaast bieden vlinderbloemigen zoals luzerne nog meer voordelen:
Bemesting van luzerne gaat anders vergeleken met een traditioneel grasmengsel. Afhankelijk van verschillende factoren zoals de grondsoort, de bodemconditie en het stikstofleverend vermogen van de bodem kan de exacte bemesting worden bepaald. Wat wel geldt in elke omstandigheid: luzerne bindt stikstof en heeft daardoor minder stikstofbemesting nodig. Wat luzerne wel nodig heeft is het mineraal kali. Hierop moet extra worden gelet. Ook de pH-waarde is een aandachtspunt. Voor bijvoorbeeld zandgrond is het nodig dat deze minimaal op 5,5 zit.
Luzerne heeft veel potentie. Zo kan luzerne gemiddeld een hogere ruw eiwitopbrengst genereren van wel 80%, vergeleken met rietzwenkgras. In drogestofopbrengst kan luzerne tot wel 17 ton/ha opbrengen! Het eerste jaar, het zogenoemde vestigingsjaar, brengt luzerne nog niet veel op. Luzerne is pas optimaal in het tweede jaar. Het gewas gaat zo’n vier tot vijf jaar mee. Daarna wordt de opbrengst duidelijk minder.
Luzerne kan puur geteeld worden, maar vanwege de openheid van het gewas en daarmee de onkruiddruk kan een mengsel ook erg interessant zijn! DLF heeft hiervoor de LuzerneMax (link naar LuzerneMax) ontwikkelt. Dit mengsel bestaat uit 70% luzerne, 15% rode klaver, 10% inkarnaat klaver (tijdelijke klaver) en 5% witte klaver.
Benieuw naar de ervaring met luzerne van een andere melkveehouder? Lees dan Groeiende interesse voor de teelt van luzerne.