Optimaliseren van grasland na de eerste snede: doorzaaien tijdens een nat voorjaar

Na een uitzonderlijk nat na- en voorjaar, waarin de mogelijkheden voor graslandverbetering beperkt waren, biedt de periode na de eerste snede nu een uitstekende gelegenheid voor doorzaai. De huidige vochtigheid en temperatuur van de bodem zijn ideaal voor kieming, wat een uitgelezen moment creëert om de kwaliteit van het grasland te verbeteren. Door direct na de eerste snede door te zaaien, kunnen kale plekken snel aangepakt worden, waardoor voorkomen wordt dat onkruid en grassen van lage kwaliteit deze ruimtes innemen.

Belangrijke overwegingen bij de eerste snede

Zorg ervoor dat je niet een te zware snede maait bij de eerste snede. Door een te zware snede kan de grasgroei trager op gang komen, waardoor onkruiden meer kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Selectie van het juiste graszaadmengsel

Voor succesvol doorzaaien is een speciaal doorzaaimengsel onmisbaar. DoorzaaiMax ProNitro bestaat uit de beste rassen diploïde en tetraploïde Engels raaigras, waarvan het diploïde graszaad is voorzien van een ProNitro-zaadcoating. Dit mengsel met stikstofcoating en hydroactieve watermanagement technologie zorgt voor een betere opname van nutriënten en water door het zaadje en vervolgens door het kiemplantje. Het zaad kiemt sneller, het grasplantje groeit harder door, waardoor deze de concurrentie met bestaande grasland goed aankan. DoorzaaiMax ProNitro zorgt hierdoor voor 34% meer kiemplantjes die uitgroeien tot een volwassen grasplant, en daardoor tot een sneller herstel van schade aan het grasland.
Zeker na de eerste snede is het belangrijk om te kiezen voor een speciaal doorzaaimengsel. Het groeizame weer zorgt er namelijk voor dat andere grassen en onkruiden zich ook snel ontwikkelen. DoorzaaiMax ProNitro kan de concurrentie met het bestaande grasland goed aan en voorkomt dat onkruiden kale plekken opvullen.

Praktische doorzaaitips

Voorbereiding: Maai het gras voldoende kort. Dit zorgt voor een optimaal bodemcontact en voorkomt dat de jonge plantjes in de schaduw van het bestaande gras groeien.

Bemesting: Door het koude, natte voorjaar is nog niet alle bemesting goed tot benutting gekomen, houd hiermee rekening bij de meststofgift bij de tweede snede.

Uitvoering: Gebruik geschikte machines zoals een schijvenzaaimachine of een wiedeg met aandrukrol om het beste contact met de bodem te garanderen. Zorg er bij het doorzaaien voor dat het vochtig genoeg is om uitdroging van de kiemplantjes te voorkomen, maar let op dat het niet te nat is op de kleigronden waardoor je de grond tijdens het doorzaaien te veel dichtsmeert wat zorgt voor een slechte doorwaterbaarheid.

Nazorg: Kies voor licht maaien of beweiden ongeveer twee weken na het zaaien. Dit helpt het jonge gras uitstoelen en onderdrukt onkruid.

De impact van doorzaaien

Succesvol doorzaaien kan voor een significante verbetering van de kwaliteit en dichtheid van het grasland zorgen, wat leidt tot hogere opbrengsten en een gezonder grasland. Bovendien behoudt deze methode de bestaande grasmat, wat de kosten voor volledige herinzaai aanzienlijk vermindert. Nieuwe, kwaliteitsrassen die in het mengsel zijn opgenomen, verhogen de productie van het grasland en zorgen ervoor dat kale plekken, ontstaan door uitwintering of slijtage, snel worden opgevuld. Dit laat weinig ruimte voor slechte grassoorten en onkruiden, waardoor de algehele kwaliteit van het grasland verbetert. De eerste snede biedt een mooie kans om het grasland te verbeteren na een extreem natte periode, waardoor de productiviteit en weerbaarheid van het grasland worden verbeterd.