Welke groenbemester zaai je in het najaar?

Welke groenbemester kun je in augustus zaaien? Tot wanneer kun je bladrammenas zaaien? En welke groenbemester kun je tot laat in het jaar zaaien?

Wil je in augustus nog een groenbemester zaaien?

Tot september kun je nog bladrammenas, zoals de Vital Earth - Reductie Zomer zaaien. Dit is een mengsel met bladrammenas, zwaardherik en gele mosterd die actief BCA en M. chitwoodi aaltjes bestrijden.
Pas je niet-kerende grondbewerking toe? Het mengsel Vital Earth - NKG Zomer met zomerwikke, esparcette, zwaardherik en facelia legt extra stikstof vast en kun je nog tot en met september zaaien.
Het biodiverse mengsel Vital Earth - Complex zaai je ook door tot en met september. Dit mengsel zorgt voor een diepe beworteling, verbetert de bodemstructuur en stimuleert het bodemleven.

Wil je in september een groenbemester zaaien?

Bladrammenas zal zich nu minder goed ontwikkelen, waardoor ook de aaltjesbestrijding afneemt. Het is daarom beter om vanaf september te kiezen voor gele mosterd als groenbemester, zoals Vital Earth - Reductie Najaar. Dit mengsel zorgt voor een sterke reductie van bietencystealen in het najaar.
Een andere groenbemester die je zelfs nog tot begin oktober kunt zaaien is de Vital Earth Humus N-Fix. Dit is een mengsel van Japanse haver met een deel zomerwikke, inkarnaatklaver en facelia. Dit mengsel is echt een winnaar wanneer het gaat over organische stofopbouw. De vlinderbloemigen in het mengsel zorgen er tegelijkertijd voor dat de stikstofbemesting laag kan blijven. Daarnaast draagt de diepe beworteling bij aan de bestrijding van het wortellesieaaltje.
Ook voor niet-kerende grondbewerking hebben we een groenbemestermengsel voor het najaar: Vital Earth - NKG Najaar. Dit mengsel van gele mosterd, olievlas en facelia kan nog tot en met oktober gezaaid worden. Het mengsel zorgt voor een intensieve beworteling van het bovenste deel van de bouwvoor, zorgt voor een snelle onkruidonderdrukking en is het voorjaar makkelijk onder te werken.

Een compleet overzicht van de zaaiperiode van de verschillende groenbemestermengsels en -rassen vind je in onderstaande zaaikalender.

Zaaikalender groenbemesters | DLF

Ben je op zoek naar een overzicht van al onze groenbemesters? Kijk dan hier